Wetenschappers slaan alarm: “IJs op Antarctica smelt veel sneller dan gedacht”

Een pinguïn op een smeltend stuk ijs in Antartica. Archieffoto.
REUTERS Een pinguïn op een smeltend stuk ijs in Antartica. Archieffoto.
Het ijs op Antarctica smelt sneller dan wetenschappers aanvankelijk dachten. Het ijs smelt nu zes keer sneller dan veertig jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuwe studie die vandaag werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Door het smeltende ijswater stijgt het zeeniveau in sneltempo, waarschuwen de Amerikaanse wetenschappers.

Voor 2012 veroorzaakten warme oceanen een verlies aan ijs op Antarctica van 76 miljard ton per jaar. Sindsdien is er een sterke toename geweest waarbij het continent 219 miljard ton ijs per jaar verloor tussen 2012 en 2017. Daardoor steeg het zeeniveau ieder jaar 0,2 millimeter. De afgelopen eeuw is de zeespiegel in totaal ongeveer twintig centimeter gestegen, zo staat in het nieuwe onderzoek te lezen. 

De situatie dreigt alleen maar erger te worden, waarschuwt Eric Rignot, voorzitter van the Earth System Science aan de University of California. “De zeespiegel zal de komende eeuwen met enkele meters stijgen”, klinkt het. “We stellen nu vast dat het ijs zes keer sneller smelt dan tijdens de jaren zeventig in eenzelfde periode”. 

AP

Miljoenen slachtoffers

De Amerikaanse onderzoekers verwachten tegen 2100 een stijging van het zeeniveau van 1,8 meter. Vele kuststeden zullen daardoor volledig onder water komen te staan. “Miljoenen mensen zullen hiervan het slachtoffer worden”, klinkt het. De wetenschappers baseerden zich op satellietgegevens en op luchtfoto’s die gemaakt werden met speciale apparatuur in NASA-vliegtuigen.

Het onderzoeksteam onder leiding van Rignot ontdekte dat de gebieden op Oost-Antarctica, die ooit als “stabiel en immuun voor verandering” werden beschouwd, nu ook ijs verliezen. “Deze regio is waarschijnlijk gevoeliger voor klimaatverandering dan van oudsher werd aangenomen. Dat is belangrijk om te weten, omdat het nog meer ijs bevat dan West-Antarctica en het Antarctische schiereiland samen.”

Bekijk ook:

Antartica: enig mooi maar ijskoud.
thinkstock Antartica: enig mooi maar ijskoud.34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Gino Denil, het laagste punt in Nederland ligt 12 meter onder het gemiddeld zeewaterpeil. Neem daar bovenop dat je voor een zware noordwester storm (1953) er nog eens 7 meter moet bijtellen, daar moet je dijken voor bouwen. De gemeten zeespiegelstijging is 30 cm per eeuw, geen enkel probleem voor de Nederlandse steden... De Nederlanders helpen Bangladesh overigens ook met schuildijken en -plaatsen tegen zware orkanen.

 • Gino Denil

  Het doet er toch niet toe of dat hier en elders vroeger ook al onderwater gestaan heeft. Als nu laagland in de wereld met miljoensteden en honderden miljoenen aan bewoners onder water komt te staan hebben we een groot probleem.

 • Ferdinand Engelbeen

  Marco Maerten, er is geen enkele aanwijzing dat Antarctica vandaag sneller smelt dan 30 of 100 jaar geleden. Wel de "Peninsula" en een deel van West-Antarctica, omdat daar extra aardwarmte van onder het ijs vrijkomt door verhoogde vulkanische activiteit. Op Oost-Antarctica is er meer aangroei van de sneeuw in het binnenland dan afbrokkelen aan de rand, zodanig dat er voor heel Antarctica alles ongeveer in balans is...

 • Marco Maerten

  Joseph Sleeckx,kent u het verhaal van de kikker die in pot water op het vuur wordt geplaatst? Hij sprong er ook pas uit toen hij besefte dat het WEL te warm werd! U bent daar met velen hieronder het schoolvoorbeeld van.

 • Lucien Mertens

  Paniekvoetbal...alsof we er ook maar iets aan kunnen veranderen.