Wetenschappers slaan alarm: ‘hittegolf’ in Noordpoolgebied zorgt voor smeltende ijskappen, bosbranden en larvenplaag

Archiefbeeld. Vorig jaar woedden zware bosbranden in het noordpoolgebied. Die worden vaak aangestoken door boeren om land bruikbaar te maken, maar de branden worden steeds vaker oncontroleerbaar als gevolg van hoge temperaturen en harde wind.
EPA Archiefbeeld. Vorig jaar woedden zware bosbranden in het noordpoolgebied. Die worden vaak aangestoken door boeren om land bruikbaar te maken, maar de branden worden steeds vaker oncontroleerbaar als gevolg van hoge temperaturen en harde wind.
Klimaatwetenschappers slaan alarm vanwege ongekend hoge temperaturen in Noord-Rusland, meldt de Britse krant The Guardian. Dit jaar belooft mede door die hittegolf het heetste jaar sinds het begin van de metingen te worden, ondanks de verminderde uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de coronacrisis.

De laatste weken worden rond de poolcirkel buitengewoon hoge temperaturen gemeten. In Nizjnjaja Pjosja bereikte het kwik op 9 juni de 30 graden. In het Siberische Chatanga, waar de temperaturen doorgaans rond het nulpunt liggen, was het eind mei maar liefst 25 graden. In mei lagen de temperaturen in Siberië 10 graden boven het normale gemiddelde daar, concludeerde de Copernicus Climate Change Service (C3S) onlangs.

Volgens een klimaatonderzoeker van het Deens Meteorologisch Instituut zouden dergelijke temperaturen in mei in Siberië maar eens in de 100.000 jaar voorkomen als er geen door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde was. Een expert van C3S legt uit dat West-Siberië sneller opwarmt dan de rest van de aarde. De tijdsduur waarmee de warmte er aanhoudt is volgens haar uitzonderlijk. De hoofdmeteoroloog bij de Russische dienst Rosgidromet wijst erop dat afgelopen winter in Siberië de warmste was sinds 130 jaar geleden is begonnen met metingen.

Verregaande gevolgen

De Siberische 'hittegolf' heeft niet alleen verregaande consequenties voor het smelten van de poolkappen. Veel van de Russische steden boven de poolcirkel zijn gebouwd op een bodem van permafrost. Als die ontdooit, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Het gigantische lek in een brandstofreservoir bij het Siberische Norilsk onlangs, werd onder meer geweten aan smeltende permafrost.

Ook woeden er in toenemende mate felle bosbranden in Siberië. Die worden vaak aangestoken door boeren om land bruikbaar te maken maar worden steeds vaker oncontroleerbaar als gevolg van hoge temperaturen en harde wind.

Daarnaast dreigen er mottenplagen door de warmte. Larven van de Siberische zijdemot vreten dennenbomen aan. Een Russische expert op het gebied van motten zegt dat hij de motten steeds sneller ziet groeien en groter ziet worden. Een toenemende plaag heeft volgens hem 'tragische gevolgen' voor bossen en wouden.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steve De Jonghe

  Rekening is simpel .China US India en Rusland CO2 laten vermideren is de enige oplossing . Een land als Belgie is 0,0000000001 percent :-) Maar ik vrees dat het al na 12 u is en we moeten gaan leven met extreme temp gepaard met VEEEEL natuurrampen. Uiteindelijk wint de natuur altijd en niet de mens .

 • Louis Smeekens

  Denken ze nu echt dat 3 maanden lockdown een verschil gaat maken in 250 jaar industrie? Naïevelingen

 • Lecocq Daniel

  Terwijl op 12 juni in Canada een kouderecord werd gebroken sinds start metingen in 1899. Zo blijft alles netjes in evenwicht.

 • Geert Tamsyn

  Niks normaals aan, die cycli liepen vroeger over tienduizenden jaren, nu over slechts enkele jaren.

 • christophe beunens

  Ik ben weer eens verbaasd dat de gewone Vlaming als Chris Moerman en Etienne Callebout veel meer verstand hebben van klimaat opwarming als mensen die er de ganse dag mee bezig zijn, en een opleiding hebben genoten. Mischien moeten zij eens deelnemen aan de klimaat conferenties. Dan zal je wat zien!