Wetenschappers roepen Schauvliege tot de orde: "Bespaar niet op milieu"

Professoren maken in een brief minister Schauvliege duidelijk dat de nood aan functionele natuur groot is.
PHOTO_NEWS Professoren maken in een brief minister Schauvliege duidelijk dat de nood aan functionele natuur groot is.
"We dreigen de klok tientallen jaren terug te draaien." In een opiniestuk vragen 43 professoren van álle Vlaamse en Brusselse universiteiten minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) om niet te besparen op natuur en milieu, en kordater op te treden. Dat schrijft De Standaard.

De professoren stellen dat in een dichtbevolkte regio als Vlaanderen de behoefte aan functionele natuur uitermate groot is. Ze verwijten de Vlaamse regering, en meer specifiek minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V), onder meer te lang te wachten met cruciale beslissingen op het gebied van natuur­behoud, zoals de bescherming van poldergraslanden. Ook de voorstellen die nu circuleren over de afbouw van subsidies voor de aankoop en het beheer van natuurgebieden, baren de professoren grote zorgen.

Volgens de wetenschappers flakkert het conflict tussen economie en ecologie weer op. Zo leeft volgens hen het foutieve idee dat de milieuregelgeving economische ontwikkeling in de weg staat. Terwijl men juist meer zou moeten doen: als Vlaanderen een innovatieve topgerio moet worden, moet men investeren in duurzame ontwikkeling, luidt het.