Wetenschappers dimmen zonlicht in strijd tegen klimaatopwarming

Een installatie van Climeworks die CO2 moet opvangen, Zwitserland 2017.
reuters Een installatie van Climeworks die CO2 moet opvangen, Zwitserland 2017.
Wetenschappers willen de planeet laten afkoelen met een wel heel merkwaardige maatregel. Met grote ventilatoren zuigen ze CO2 uit de lucht en laten ze chemicaliën vrij om zonnestralen te dimmen. Dat meldt Reuters.

Om de klimaatdoelstellingen uit de Parijs-akkoorden te halen, is er hoge nood aan nieuwe wegen en dus moeten ook riskante, vaak dure projecten gelanceerd worden, vinden voorstanders.

Volgens de Verenigde Naties bereiken we de doelstellingen niet simpelweg door onze CO2-uitstoot te verminderen. Daarom wordt er gezocht naar andere manieren om de temperatuurstijging een halt toe te roepen.

reuters

Nabij de stad Zürich is het Zwitsers bedrijf Climeworks nu met zo'n miljoenenproject gestart. Sinds mei zuigt het met grote ventilatoren broeikasgassen uit ijle lucht. 's Werelds eerste commerciële installatie voor CO2-opname, luidt het. Wereldwijd geniet onderzoek naar 'rechtstreekse lucht-opname' miljoenen dollars aan steun van onder andere overheden, Microsoft-oprichter Bill Gates en het Europese Ruimteagentschap (ESA).

Volgens Climeworks kost het zo'n  600 dollar (515 euro) om een ton CO2 uit de lucht te halen. De volle capaciteit van de installatie bedraagt nu 900 ton per jaar. Dat is het equivalent van de uitstoot van 45 Amerikanen.

reuters

Geen sciencefiction

Een nog riskantere oplossing is het dimmen van zonlicht, door ijzer in de oceanen te dumpen en zo koolstof uit de lucht te halen of door wolken te creëren. In 2016 heeft een onderzoeksgroep aan Harvard 75.000.000 dollar aan steun opgehaald voor zo'n project.

"Het is geen sciencefiction, voor mij is het normale atmosferische wetenschap", zegt David Keith, Harvard professor gespecialiseerd in onder andere klimaatwetenschap, aan Reuters. "Als je de anderhalve graad wil halen, moet je je wenden tot geo-engineering."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Doedel

  Ze zijn wel allang bezig met Geo-engineering (chemtrails) sinds zeker 1997. Kijk maar eens naar de lucht iedere dag .

 • Johan Del'haye

  Heeft de bouw van deze installatie niet meer co2 gekost dan dat het ooit zelf zal kunnen verwijderen ?

 • Lilianne Van Neylen

  Hier kunnen we toch best serieuze bedenkingen bij hebben volgens mij!

 • Imanis Limaniso

  Dit is een brug te ver, je kan niet zomaar in spelen op het klimaat als je niet weet wat gevolgen dit heeft.

 • Klaus Uberohr

  Dan kunnen we blijven co2 produceren met onze plzierreisjes?