Wetenschappelijke apocalyps: onze beschaving in 2040 van de kaart geveegd

Natuurrampen zullen bijdragen tot het einde van de wereld. Hier zien we hevig onweer boven het Griekse eiland Pserimos.
getty Natuurrampen zullen bijdragen tot het einde van de wereld. Hier zien we hevig onweer boven het Griekse eiland Pserimos.
Overstromingen, bosbranden, hongersnood. Het einde van de wereld zoals we die vandaag kennen. Het ineenstorten van de industriële beschaving. Dat is het doemscenario dat wetenschappers voorspellen binnen 30 jaar, áls de tegen dan 9 miljard mensen hun levensstijl niet aanpassen. Nog maar eens een helse apocalyps dus, maar ditmaal een wetenschappelijk onderbouwde.

De wereldpopulatie rondt tegen 2050 de kaap van 9 miljard. Dan zal er van onze planeet zo véél worden gevraagd om voor iedereen voedsel en water te voorzien, dat de mensheid gewoon zal imploderen. Burgeroorlogen, niet aflatend terrorisme en de opwarming van de aarde zullen onze beschaving van de kaart vegen.

Dat blijkt uit het fameuze Food System Shock-verslag dat Lloyds deze week vrijgaf en dat de steun geniet van de Britse en Amerikaanse regering. Het rapport, opgesteld door het Britse Global Sustainability Institute (GSI) van de Anglia Ruskin University, voorspelt een reeks van enorme rampen die de wereld zal vernietigen. Oorzaak: een combinatie van klimaatverandering, een tekort aan water en voedsel, energieverlies en politieke instabiliteit.

Verzekeringssector
Het verslag is bedoeld voor de verzekeringssector om de risico's in te schatten van het verwachte wereldwijde voedseltekort, dat "beschouwd wordt als aannemelijk op basis van feiten uit het verleden" en "verhoogde politieke instabiliteit".

Nu al een feit: de droge rivierbedding van de Ganges, waar kinderen achter een vlieger aanhollen.
afp Nu al een feit: de droge rivierbedding van de Ganges, waar kinderen achter een vlieger aanhollen.

Om tegemoet te kunnen komen aan de wereldwijd toenemende vraag naar voedsel, door een nooit geziene bevolkingsgroei, zal de globale landbouwproductie tegen 2050 meer dan moeten verdubbelen. Maar de tijdsdruk om de voedselbevoorrading op peil te houden "verhoogt de kwetsbaarheid van het systeem".

Waterstress
Het rapport voorspelt een toename in "de intensiteit en frequentie van extreem weer-verschijnselen", zoals overstromingen, droogte en bosbranden. Gekoppeld aan de verspreiding van ongedierte en ziektes in de landbouw betekent dat dat de voedselvoorziening in het gedrang komt. Het wordt nog erger door de toenemende angst voor waterschaarste: tegen 2025 al zal tweederde van de wereldbevolking met 'waterstress' te maken hebben.

Voorbereiding en verandering
Nu al zorgt de verhoogde graanprijs voor problemen in landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika. Kenia, Nigeria, Zuid-Soedan, Pakistan en Indië worden als voorbeelden gegeven van politiek erg onstabiele regimes of van landen waar sociale onrust heerst.

Volgens Dr. Ales Jones, directeur van het GSI, is dit ons onvermijdelijke lot als wij niets doen aan onze huidige levenshouding. Voorbereiding en verandering zijn de sleutelwoorden.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels