Wereldwijd is twaalf miljoen hectare bossen verdwenen

getty
In 2018 is wereldwijd twaalf miljoen hectare aan tropisch bos verloren gegaan. Vooral verontrustend is het verlies van 3,6 miljoen hectare primair regenwoud, wat groter is dan de oppervlakte van België, meldt het World Resources Institute (WRI). De gegevens staan in het rapport Global Forest Watch (GFW), op basis van cijfers van de Universiteit van Maryland.

Volgens het jaarlijkse rapport was 2018 het op drie na ergste jaar wat betreft het verlies aan bossen, na 2016, 2017 en 2014. De meest getroffen landen zijn Brazilië, Indonesië, Congo, Colombia en Bolivia. Het gaat niet enkel om de ontbossing, maar ook de verwoesting door branden.

De primaire tropische regenwouden "zijn de bossen die de grootste impact hebben op koolstofuitstoot en biodiversiteit", aldus Mikaela Weisse van het WRI. Zulke bossen hebben bomen die honderden tot duizenden jaar oud kunnen zijn. Ze slaan meer koolstofdioxide op dan andere bossen en zijn onvervangbaar voor de biodiversiteit. Ze bieden een habitat aan dieren zoals orang-oetangs, berggorilla's, jaguars en tijgers. "Eens deze bossen zijn gekapt, kunnen ze nooit naar hun originele staat terugkeren", aldus het WRI. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Engelbeen

  Het tragische in dit hele verhaal is dat veel tropisch regenwoud wordt gekapt voor palmolie dat dan verplicht wordt toegevoegd aan dieselolie of voor suikerriet dat via alcohol wordt toegevoegd aan benzine. Of hoe men de natuur (en het klimaat!) om zeep helpt om het klimaat te redden...

 • Marco Maerten

  William Mason,als je de moeite had gedaan om hun bevindingen te beluisteren,dan had je beslist ook gelezen dat bossenaanplanting ook in hun voorstellen staan; Maar kritiek geven is makkelijker dan iets te willen te begrijpen.

 • pol van de velde

  Voor één volwassen boom dienen er 150 nieuwe boompjes geplant te worden om op termijn het zelfde resultaat te krijgen. Vanaf het planten, tot een volwassen boom gaat er wel enkele tientallen jaren of meer voorbij. De aarde wordt kaal geschoren en geen mens die weet wat het gevolg zal zijn voor de mens. Geeft het nog hoogstens 500 jaar vooraleer de mens zichzelf totaal zal vernietigen. Pas dan kan de natuur weer zichzelf herstellen zoals het moet.

 • Carlos Simonis

  Straks komt de ijstijd weer, en gaat deze aardbol opnieuw herleven....In de afgelopen drie miljoen jaar zijn er tussen de twintig en dertig ijstijden geweest...Probleem opgelost

 • Tim Claes

  Maar laat ons de schuld voor de ganse milieuproblematiek vooral bij de chauffeurs blijven plaatsen.