Weervrouw Jill Peeters wil fijnstof te lijf gaan met mondmasker, maar helpt dat?

Jill Peeters met haar mondmasker, vanavond tijdens de talkshow Van Gils & Gasten.
één Jill Peeters met haar mondmasker, vanavond tijdens de talkshow Van Gils & Gasten.
Dat weervrouw Jill Peeters het hoog heeft met de kwalijke gevolgen van de klimaatverandering is geen geheim. Wat de 41-jarige auteur van onder meer '40 graden in de schaduw' en 'Onze planeet wordt heet' doet om zichzelf tegen de luchtvervuiling te beschermen, onthulde ze vanavond in 'Van Gils & Gasten' op één. De weervrouw van VTM en Het Laatste Nieuws draagt namelijk geregeld een mondmasker.

Mensen die met zo'n mondmasker rondlopen: het beeld is ingeburgerd in oosterse landen. Daar doet men het al langer om zich te beschermen tegen luchtvervuiling of om te voorkomen dat men de medemens besmet met griep of een verkoudheid.

In onze contreien is het mondmasker eerder zeldzaam. "In Vlaanderen ademt amper 4 procent van de mensen lucht in die voldoet aan de fijnstofnorm", zegt Jill Peeters in de VRT-talkshow. "Daarom is een dergelijk masker geen overbodige luxe".

Jill Peeters heeft de mosterd uit China gehaald, waar ze een masker kocht dat de kleinste partikels tegenhoudt. "En bovendien is het redelijk 'fashionable' gemaakt".

De deskundige in het panel, professor Dirk Avonts, heeft zijn bedenkingen bij het mondmasker. "Je moet het sowieso heel strak kunnen aanspannen en de écht kleine stofdeeltjes houdt het niet tegen".

Hoewel de lucht steeds zuiverder wordt, worden steeds meer mensen gevoeliger aan luchtvervuiling. "Joggen of sporten in slechte lucht is niet per definitie gezond. Van levensbelang is, dat kinderen hun longen ten volle kunnen ontwikkelen wanneer ze gezond zijn", aldus nog professor Avonts.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels