Waterkwaliteit in ons land is zorgwekkend

Om het tij te keren, moet onder andere vervuiling door landbouw, industrie en huishoudens aangepakt worden.
Photonews Om het tij te keren, moet onder andere vervuiling door landbouw, industrie en huishoudens aangepakt worden.
Slechts 40 procent van de Europese wateren is gezond en vooral België, Nederland en Duitsland scoren slecht. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het European Environmental Agency (EEA).

Het EEA stelt dat de kwaliteit van Europese meren, rivieren en kustwateren wel vooruit is gegaan. Maar het overgrote deel van de wateren voldoet niet aan de minimumeisen die nodig zijn om het stempel ‘goed’ te krijgen. Ook blijven vervuiling, dammen en het onttrekken van te veel water bedreigingen op de lange termijn. Ons land presteert slecht vanwege intensieve landbouw en dichtbevolktheid. Ook in Duitsland en Nederland is dat het geval.

Vismigratie

Dat de waterkwaliteit de afgelopen jaren verbeterd is, komt door betere zuivering van afvalwater en verminderd gebruik van schadelijke stoffen op landbouwgrond, staat in het EEA-rapport. Ook werden barrières opgeheven die vissen verhinderen te migreren en werden gedegradeerde ecosystemen hersteld.

Het Europese grondwater is in de meeste gevallen in goede conditie, zeggen de onderzoekers. Het zijn met name de meren, rivieren en kustwateren waar de kwaliteit onder de maat is.

Huishoudens

"Dankzij de implementatie van de Europese waterwetgeving in de lidstaten verbetert de kwaliteit van het water geleidelijk", zegt Karmenu Vella, eurocommissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij. "Maar er moet nog veel meer gebeuren om alle wateren in goede conditie te krijgen, zoals het stoppen van vervuiling door landbouw, industrie en huishoudens. Dat vraag om een gezamenlijke inspanning door alle watergebruikers."

Noordelijk Scandinavië, Schotland, Estland, Slovakije en Roemenië hebben volgens het onderzoek veel waterlichamen die ecologisch gezien gezond zijn. Ook in het Middellandse Zeegebied is dat in verschillende districten het geval.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk de smet

  die zuivering stations van miljarden hebben al veel opgebracht ,in belgie,wat proper word gemaakt ,word weer in de vuile nest gegoten wat zin geeft dit,dweilen met de kranen open,enkel onze portomone loopt ook leeg

 • emiel wouters

  Dit wisten wij toch allang. AFGA GEEVAERT ontwikkelde toen toch de foto's in het water van de schelde. Daarmee dat onze foto's na jaren verbleekt zij en het papier weggevreten zijn van deze producten. En nu, eindelijk, heeft een studie dit bewezen.

 • Raoul Rouma

  Ja, waarom betalen we allemaal voor zuivering van onze afvalwaters? Zal weer niet voldoende zijn zeker en een verhoging zit er weer aan te komen. Wordt het geld wel effectief voor die zuivering gebruikt of dient het om andere putten te vullen?

 • mich lee

  chris delanghe, je vergist je. De Zenne is een open riool (allé wel overdekt) in het Brusselse. In Brussle loost men al het water in de Zenne. Als de Zenne in Vlaanderen komt wordt deze gezuiverd, op kosten van Vlaanderen. De Schelde is in decennia niet zo proper en zuiver geweest. De zeehonden en bruinvissen bewijzen dat. Er zit terug vis op anders zouden deze dieren nooit de Schelde op zwemmen. Dat het altijd beter kan klopt wel.

 • Robin Demey

  1 simpele maatregel helpt al veel: verplicht 20m onbewerkt laten langs beken, kanalen en rivieren. Laat dan nog al het gif en chemische mest weg en we zijn er :-)