Wat weten we over de mysterieuze groene ballen die stranden overspoelen?

Screenshot NBC
Ze zijn groen, ongeveer zo groot als een tennisbal en spoelen regelmatig op diverse stranden ter wereld aan. Bovendien komen ze ook in meren voor. Wat weten we er eigenlijk nog over? National Geographic lichtte een tipje van de sluier.

In Japan, Australië, IJsland, Schotland en Estland zijn ze al eens aangespoeld. De stranden liggen dan volledig bezaaid met deze groene ballen. Ze zijn bijzonder om naar te kijken en leuk om mee te spelen voor kinderen. En ze leven nog ook!

Het gaat om een kolonie mosbollen (Aegagropila linnaei of Cladophora aegagropila). De mosbol is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen bol van mos maar wel een bol van groenwier dat is samengeklit in het water.

Wikimedia Commons

Binnenin is de bal hol en de ronde vorm is het resultaat van de golfslag. Mosbollen groeien elk jaar circa vijf millimeter en kunnen een doorsnede van dertig centimer halen. Wanneer de wind landinwaarts blaast, kan een hele zeewierkolonie het strand overspoelen.

Japan en IJsland waar de mosbollen voornamelijk in meren voorkomen, hebben de Aegagropila linnaei beschermd. Leuk om weten: mosbollen zijn ook goed houdbaar in aquaria aangezien ze hun voedsel uit fotosynthese halen en dus volledig zelfvoorzienend zijn.