Groene energie

Gesponsorde inhoud

Wat als...we permanent zouden overschakelen op zomer- of wintertijd?

Getty Images
In maart 2021 is het zover: dan zal er binnen de Europese Unie geen aparte winter- en zomertijd meer bestaan, maar is er nog maar één tijd. Altijd wintertijd of altijd zomertijd? Beide scenario’s kennen voor- en tegenstanders, maar welk is het gunstigst voor ons energieverbruik?

Gaan we beter voor zomertijd...
De zomertijd werd in 1977 voor de eerste keer ingesteld als reactie op de oliecrisis. De bedoeling was om in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zodat we onze woning minder lang moesten verlichten. Dit zou resulteren in een lager energieverbruik. Doordat het ’s morgens een uur later licht wordt, komt het daglicht beter overeen met de tijd waarop de meeste mensen opstaan. In juli gaat de zon het vroegste op, en dat is om 5u33.

... of wintertijd?
Als er wordt gekozen voor altijd wintertijd, komt de zon in juli al op om 4u33 en gaat hij onder om negen uur ’s avonds in plaats van tien uur. Maar wat heb je aan daglicht om half vijf ’s morgens, als de meeste mensen nog in hun bed liggen? Eigenlijk zijn deze uren licht ‘verloren’, aldus de critici. Bovendien is door de opkomst van spaarlampen en energiezuinige ledlampen het besparingsargument op vlak van verlichting ook wat achterhaald. In de goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen zal de impact van de uurverandering ook zeer beperkt blijven.

Wat vindt Europa ervan?
Als het van het Europees Parlement afhangt, verzetten we onze klok in de nacht van 27 op 28 maart 2021 voor de allerlaatste keer. Zomertijd dus. Maar lidstaten die voorgoed de wintertijd willen hanteren, moeten in oktober van dat jaar een laatste keer omschakelen. Elke lidstaat moet immers nog zelf beslissen welke tijdsregeling hij verkiest, en dat ten laatste tegen april 2020. Qua energiebesparing is het verschil minimaal: door definitief over te schakelen naar zomertijd, zouden we 0,34% aan elektriciteit besparen, aldus een grootscheepse analyse van 44 studies uit 2017.

Tip van de Eneco-specialist
In plaats van winter- en zomertijd tegen elkaar af te wegen, loont het meer de moeite om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Door voor een voordeliger tarief plus een aanbieder van groene stroom te kiezen, doe je meer goeds voor je portemonee én het milieu.

Hernieuwbaar hoeft niet duur te zijn. Dat en nog veel meer over de groene stroom van Eneco ontdek je hier. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Afschaffen en vooral voor de dieren,overigens ,zomeruur is er ook maar gewoon om 's avonds nog de terrassen te vullen en horeca te laten draaien en niet om energie rede-nen.Winteruur(normale) laten staan en er zullen ook minder ongevallen zijn en volk op de werkvloer die uitgerust is .

 • Gaston FOUBERT

  Wat is toch het probleem met die biologische klok? Iemand die zondagmorgen thuiskomt van uitgaan past zich ook aan, alsof we altijd op hetzelfde uur gaan slapen en opstaan.

 • Jan Janssens

  Als het op energie besparing aankomt is het vooral kijken naar verwarmingskost in de winter. Dus in de winter 's avonds best vroeg donker zodat de rolluiken vroeg naar beneden kunnen (voor wie dat heeft natuurlijk) wat toch merkelijke energie besparing is.

 • Lucie Vervaeke

  Zo vlug mogelijk wintertijd,

 • Ziva David

  Ik vraag me af, bij permanente zomertijd, wat de mensen gaan doen als het eerst om half 10 licht wordt 's morgens. Alle kinderen in de pikdonker naar school.... ze vallen allemaal terug in slaap tijdens de eerste lesuren. Dus hou het maar bij de wintertijd, wat normaal was.