Exclusief voor abonnees

Wat als we allemaal vegetarisch eten? Veel zal het niet uithalen voor onze planeet

Kweekvlees uit een petrischaaltje.
RV Kweekvlees uit een petrischaaltje.
Eerst maar een minder populaire uitspraak: Belgen eten – net als de meeste andere Europeanen - nog altijd veel te veel vlees. Dit brengt niet alleen gezondheidsrisico’s met zich mee, maar is ook belastend voor het klimaat en onze planeet. Vleesproductie heeft een hogere CO2 uitstoot dan plantaardige eiwitproductie, én je hebt er meer water voor nodig. Maar wat kunnen we daaraan doen? Moet iedereen vegetarisch worden? Tessa Avermaete, bio-econoom aan de KU Leuven, geeft antwoord.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Annelies Vandenbroeck

  Misschien niet voor de planeet, nee. Maar wel voor het welzijn van onze dieren.

 • Alain Stuker

  Mijn echtgenote en ik eten nooit vlees, sporadisch vis maar wel schaaldieren. We zijn beiden superslank (vijftigers) en onze stoelgang of windjes geven géén geur af. (geen methaan). We eten ook maar enkele keren per dag zeer kleine hoeveelheden.

 • Hans Schoen

  @Pietre R hahaha ter versterking? Al eens gaan kijken wat een smakeloze en goedkope rommel ze hun patienten geven? Als patienten snel willen genezen dan moeten ze fruit en groenten eten maar zelf willen ze het ook niet. Waarom brengen bezoekers fruit mee als traditie denk je?

 • Hans Schoen

  Lazaros, we hoeven hier niet te overleven, we kunnen kiezen. En er zijn genoeg alternatieven. Bovendien is vlees heel slecht voor je organen omdat we daar niet voor gemaakt zijn. Bvb vitamine C kan ons lichaam niet zelf aanmaken. Een echte carnivoor kan dat wel.

 • Lazaros mpellis

  Als er een product is waar je op kan overleven zonder ondervoed te zijn dan is het vlees. Hier bestaan zéér uitgebreide en bewezen testen van. Er is geen enkel ander product op aarde waarbij dat mogelijk is.