Groene energie

Gesponsorde inhoud

Wat als...ik nooit meer per ongeluk het licht zou aanlaten in het toilet?

Getty Images/iStockphoto
Dan verspil je geen energie, zo simpel is dat. En sus je geweten maar niet met het verhaaltje dat een lamp zogenaamd meer verbruikt als je ze telkens aan- en uitzet, want dat klopt echt niet.

Wist je dat ongeveer 17% van je elektriciteitsbudget naar verlichting gaat? Dat verbruik kan je al halveren door simpelweg een paar gloei- of halogeenlampen die vaak gebruikt worden, te vervangen door spaar- of ledlampen. Ledlampen zijn het duurzaamst: die kunnen gemiddeld 25.000 tot 100.000 branduren meegaan.

Licht in de duisternis
Een gouden regel is om een lamp die meer dan 45 minuten per dag brandt, te vervangen door een spaar- of ledlamp. Door de besparing op je energiefactuur verdienen deze lampen zich binnen een jaar terug. Ook lampen die korter branden kan je uiteraard vervangen; de terugverdientijd is dan gewoon wat langer. En geloof je toch niet dat je lampen quasi onbeperkt aan en uit kan zetten? Dan trekt dit cijfer je wel over de streep: goede spaarlampen kunnen 600.000 schakelcycli aan. Omgerekend wil dit zeggen dat je vijftig jaar lang elke dag het licht iets meer dan dertig keer aan en uit kan zetten. Ledlampen hebben zelfs een onbeperkte schakelduur.

Verstrooidheid geen probleem!
Maar er zijn nog wel een paar trucs die je kan toepassen om verstandig om te springen met verlichting, niet alleen in het toilet. Ze zijn ideaal voor wie soms wat verstrooid door het leven gaat. Een centrale schakelaar maakt het leven eenvoudiger, omdat je alle lampen in één keer kan doven. Of schaf jezelf een schakelklok aan, waarbij na enkele minuten het licht automatisch dooft. In een gang kan een bewegingsmelder handig zijn.

Gouden tip van energieleverancier Eneco
Vooral als je verschillende elektronische apparaten tegelijk gebruikt, is een stekkerblok met schakelaar een aanrader. Denk aan een computer, beeldscherm, printer, bureaulamp en oplader voor je gsm of tablet, die allemaal tegelijk elektriciteit nodig hebben. Dankzij de schakelaar kan je de stekkerdoos aan- en uitzetten zonder het snoer uit het stopcontact te halen.

Hernieuwbaar hoeft niet duur te zijn. Dat en nog veel meer over de groene stroom van Eneco ontdek je hier.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Vandenberghe

  Sparlampen en led lampen is China brol

 • willy goelen

  Niet overdrijven met de schakelduur van led lampen , 30 tot 40000 keer en sommigen nog veel vlugger , van de 4 in de badkamers in sep 2011 geplaatst zijn er al drie vervangen en de tl lampen ook 1 maal .

 • raf peeters

  @Martin Meuris,weet niet maar ben nog geen bioscoop tegen gekomen waar volop licht in de zaal was ,thuis als ik naar tv kijk laat je ook normaal niet het licht branden tenzij je met een schermpje zit misschien van 60 centimeter,met een diagonaal van 65 inch(165 cm) heb je dat echt niet nodig.

 • raf peeters

  Laat me niet lachen spaarlampen,ooit had ik ze ook en terug allemaal vervangen. Heb in mijn leven nooit meer spaarlampen vervangen dan de normale,om de haver-klap zijn ze stuk en stroom sparen,wel bij aankoop spaarlampen hebben ze al wat je normaal bespaart aan stroomuitgave van die zogenaamde spaarlampen al dik door-gerekend,heb er vandaag geen enkele meer en veel meer stroom verbruik je uit-eindelijk ook niet

 • Roger Brouwers

  Dat zogezegde lampen zijn om de vijf voet naar de vaantje.Branden minder lang dan de gewone lamp,maar zijn wel vele maal duurder in aankoop.Dit dankzij die hypocriete groene verkoopstrategie.