Waarom zonnepanelen beter op het westen gericht worden

PHOTO_NEWS
Wie zonnepanelen aanschaft voor zijn woning, krijgt meestal het advies die op het zuiden te richten. Iets wat ook logisch lijkt, want zo wordt gedurende de hele dag het meeste zonlicht opgevangen. Maar: de energie wordt dan gegenereerd op uren dat ze niet nodig is, zo zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Wanneer de zonnepanelen westwaarts gericht worden en dus vooral in de namiddag zonlicht opvangen, neemt de totale productie weliswaar af, maar wordt er wel meer elektriciteit gegenereerd tijdens de uren waarin die waardevoller is.

Dat idee lijkt maar moeilijk aan te slaan. Een studie van het softwarebedrijf Opower bij 110.000 gezinnen in Californië wees uit dat de meeste zonnepanelen zuidwaarts gericht zijn. Op het eerste zicht lijkt dat niet onlogisch. De panelen worden zo maximaal benut. De piekproductie vindt echter 's middags plaats, en niet in de namiddag wanneer ze nuttiger zou zijn. Op dat moment kijken meer mensen tv, schakelen ze de verlichting aan of wordt de vaatwasser aangezet. En wanneer de vraag naar elektriciteit piekt, ligt de prijs hoger.

Vermogen

De studie toonde aan dat woningen met zonnepanelen in vergelijking met andere huizen minder dan de helft aan netstroom verbruiken. Maar vanaf 16 uur tot de ochtend verbruiken ze er meer, wat de piek - rond 17 uur - nog verhoogt.

Door ze op het westen te richten, produceren zonnepanelen vanaf 17 uur 55 procent van hun piekvermogen. Voor een 10 kilowattsysteem betekent dat 5,5 kW stroom. Gericht op het zuiden produceren ze 15 procent van hun vermogen, of slechts 1,5 kW, wanneer dat het meest nodig is.

Het probleem hierbij, los van de oriëntatie van het dak, is dat de meeste eigenaars betaald worden per aantal kilowattuur stroom die hun panelen produceren. Voor de hogere waarde tijdens piekuren, worden ze niet vergoed.