Waarom Valentijn slecht nieuws is voor het regenwoud

Wikipedia
Valentijn is de dag waarop we onze geliefden eens in de bloemetjes zetten en we willen zeker de pret niet bederven, maar helaas is er ook een keerzijde aan de medaille. Valentijnsdag is namelijk rampzalig voor het regenwoud door de gigantische hoeveelheid valentijnskaartjes die mensen naar elkaar sturen.

Volgens het WWF (World Wide Fund for Nature) verkopen winkels soms kaartjes die gemaakt zijn van illegaal gewonnen hout van tropische regenwouden. Nochtans verbiedt de Europese wet illegaal gekapt hout, maar dankzij een lacune in de wet wordt daar toch een mouw aan gepast. Voor wenskaarten, boeken en muziekinstrumenten geldt dat verbod namelijk niet.

WWF UK onderzocht producten van grote retailers en vond twee voorwerpen in het assortiment van Card Factory en Clintons die verschillende soorten tropisch hardhout bevatten. Die ontdekking doet vermoeden dat de prijs van een wenskaartje wel eens heel hoog kan zijn, aangezien ze kunnen bijdragen aan het krimpen van de meest belangrijke wouden ter wereld.

Card Factory heeft ondertussen gereageerd op de beschuldigingen: "Hoewel de EU wenskaarten niet in hun regelgeving heeft opgenomen, doet Card Factory alsof dat wel het geval is. De kaart in kwestie is gemaakt door een derde partij en werd geproduceerd nog voor de Europese wet in 2012 in werking trad en voor we meer controle verwierven over onze productie".

Clintons heeft de bewuste kaart alvast verwijderd uit het assortiment. "We eisen van al onze leveranciers dat ze zich houden aan de wet. We zullen blijven streven naar een ethische bevoorrading van ons hout", klinkt het.