Waarom je je kurken niet zomaar weg mag gooien

shutterstock
De komende dagen en weken zullen ze weer massaal knallen en ploffen: de champagne- en wijnkurken. Kurk is echter een duurzaam materiaal, dat maar eens om de tien jaar geoogst kan worden - uit de schors van de kurkeik die in het Middellandse-Zeegebied voorkomt. 

Door de stijgende vraag staan de kurkboomgaarden onder druk. Beter recycleren is dus de boodschap. Alle afvalintercommunales roepen daarom op gebruikte kurken te bewaren, en na de feestdagen in te leveren in de recyclageparken. De afvalintercommunales brengen de kurken naar een sociale economiebedrijf, waar ze gesorteerd worden en vermalen tot granulaat. Dat wordt verwerkt tot Recycork, kwalitatief isolatiemateriaal voor woningen. 

Jaarlijks belandt zo’n 400 ton kurk bij het restafval. Amper 7 ton wordt gerecycleerd. In West-Vlaanderen, dat wederom de campagne ‘Mag ik deze kurk van jou’ lanceert, alleen al verdwijnen jaarlijks zo’n 19 miljoen kurken in de vuilbak, terwijl die dus perfect gerecycleerd kunnen worden. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van de Wal

  Stuur die verzamelpunten een mail en zeg dat je kurken hebt en dat ze die mogen komen ophalen.Wedden dat het al heel wat minder zal zijn?

 • Daniel Corstjens

  Eerst 8 km rijden, dan een half uur aanschuiven en nog eens eens een half uur aanschuiven aan de weegbrug om buiten te geraken en dan nog eens 8 km terug en dat voor 5 kurken stopjes? Wij zijn dan heel groen bezig!

 • Davy Joos

  Er zijn goeie alternatieven, in kunststof, evenwaardig aan kurk...

 • Kristof Schouben

  Ben heel blij dat steeds meer mensen inzien dat de economie zo werkt: ik heb een grondstof nodig, ik moet die betalen... niet zoals de afvaloplichting waar die geld bij de grondstoffen bijkrijgen! Systematisch alle metalen uit de pmd houden, en zelf naar de metalenboer brengen scheelt je al veel geld, dit kurkgranulaat kan je zelf namelijk ook verwerken!

 • Gerrit Versteele

  Dat "niet MOGEN" is er teveel aan: alweer enkele wereldverbeteraars die hun eigen obsessie tot norm willen bombarderen door anderen een schuldgevoel aan te praten. Kom ze maar halen, dan stop ik er méér dan je lief is waar de zon niet schijnt!