Volgende week start definitieve afsluiting olielek

UNKNOWN

Oliegigant BP wil vanaf volgende week starten met het permanent afsluiten van het olielek in de Golf van Mexico. Er is voor het eerst een stappenplan met timing opgesteld om een einde te maken aan de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Dat heeft de Amerikaanse regering vandaag verklaard.

Tijdelijk
Sinds de start van het olielek drie maanden geleden zijn zo'n 60.000 vaten olie in zee gevloeid en aangespoeld op de Amerikaanse kust. Een tiental dagen geleden werd een tijdelijke overkapping aangebracht. Sindsdien is er meer en meer olie van het zeeoppervlak verdwenen. Nadat de bestrijding van het olielek enkele dagen moest opgeschort worden door de passage van stormdepressie Bonnie, wil BP nu opnieuw proberen om het lek definitief te dichten.

Voorbereiding
In de loop van deze week worden de voorbereiding daarvoor getroffen. Op 2 augustus wil de oliegigant een techniek gebruiken waarbij modder en cement boven in de bron worden gegoten. Vijf dagen later wordt ook van onderuit modder en cement in het lek gespoten. Die twee technieken samen moeten ervoor zorgen dat het lek definitief gedicht wordt.

Maar zelfs wanneer het lek gestopt is, zal er nog weken olie aanspoelen op de Amerikaanse kusten. Het duurde ook vier tot zes weken vooraleer de eerste olie aanspoelde. (belga/ep)