Vogel voedert peuk aan jong in hartbrekende foto

Dit hartbrekende beeld raakt bij veel mensen een gevoelige snaar en is viraal gegaan.
Karen Mason Dit hartbrekende beeld raakt bij veel mensen een gevoelige snaar en is viraal gegaan.
Op een strand in Florida is waargenomen hoe een vogel een sigarettenpeuk voederde aan een jong. Karen Mason maakte er enkele beelden van waarna het ‘hartbrekende’ tafereel de wereld heeft veroverd.

Op een eerste beeld voedert de vogel, een Amerikaanse schaarbek, de peuk aan haar jong. Op andere foto op Facebook is te zien hoe het jong vervolgens met de peuk aan de haal gaat.

“Dit vogeljong kreeg een peuk aangeboden van haar ouder. Het wordt tijd dat we onze stranden opruimen en ze niet langer beschouwen als een grote asbak”, schreef de Amerikaanse vrouw bij de kiekjes die aantonen wat de nefaste gevolgen zijn van achteloos achtergelaten afval. “Wanneer je rookt, laat dan alsjeblieft geen sigarettenpeuken achter”, riep ze op met daarbij de hashtag #nobuttsforbabies.

Mason legde uit dat de vogels het strand afschuimen met hun bek open. “Ze zien niet altijd wat ze zo oppikken. Deze ouder moet de peuk in ondiep water hebben gevonden.” 

En het feit dat mensen zo maar peuken op het strand laten vallen, daar kan de vrouw geen begrip voor opbrengen. “Mensen gaan tegenwoordig nergens nog heen zonder hun smartphone, maar ze doen blijkbaar geen enkele moeite om ook iets kleins mee te nemen om hun peuken in te doen.”

Gebruikers steunen haar oproep massaal steunen en vinden de beelden “hartverscheurend”.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek dat ook in ons land de helft van het zwerfvuil uit sigarettenpeuken bestaat. “Op sommige plekken loopt dat aandeel op tot 68 procent, zoals in winkel-wandelstraten, aan bushokjes of ook het strand,” weet OVAM. En dat is een groot probleem voor het milieu. 

In de filters van sigaretten zit acrylacetaat, een kunststof die heel langzaam afbreekt. De filter wordt een onderdeel van de befaamde plastic soep, maar ook de andere chemicaliën belanden in onze wateren en bodem en verontreinigen zo het milieu.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peggie Van Audenhove

  Plaats speciale containers voor sigarettenpeuken aan stranden en ook op andere plaatsen, zodat de rokers met hun peuken wegkunnen. Ook voor ander vuil in het algemeen is het vaak een kwestie van opvoeding; ik zie dagelijks volwassenen en zelfs ouderen de verpakking van iets afhalen net nadat ze de winkel ermee buitenkomen en op de grond smijten terwijl er iets verder een vuilbak hangt. Te lui om ernaar toe te stappen. Of autoraampje opendraaien en afval naar buiten keilen.

 • chantal geerts

  Onze voortuin ligt ook altijd vol sigarettenpeuken,die wij dan mogen opruimen.als je rookt ,wees dan niet zo egoistisch,en neem je vuiligheid mee naar huis

 • Marieke Marcelis

  Overal zie je ze liggen bah vies en degoutant

 • Norbert Thieren

  Aan de ene kant aan kankerpreventie doen en anderszijds productie van kankerverwekkers zoals tabak toelaten. Hoe idioot is het mensdom eigenlijk?

 • Frits Vandenberge

  De Belgische wet voorziet GAS-boetes van 50 tot 350 € voor het wegwerpen van een peukje. Maar begin dat maar eens te controleren. Onbegonnen werk. Als we nu eens begonnen met onszelf te controleren. Ik heb ergens gelezen dat een sigarettenpeuk pas na 12 jaar volledig opgelost is (nylon, nicotine, teer, enz.). Ondertussen vervuilt het de waterlopen en de zee.