VN-rapport bepaalt deze week of aarde mag opwarmen met 1,5 of 2 graden: verschil is erg groot

Het klimaatpanel van de VN (IPCC).
AFP Het klimaatpanel van de VN (IPCC).
De afgelopen drie jaar discussieerden klimaatwetenschappers over wat de “veilige” grens van de klimaatverandering is. Maar is het verschil tussen anderhalve graad en twee graden Celsius werkelijk zo groot? Daarover zal het VN-rapport eind deze week een verdict vellen.

Deze week rapporteren talrijke klimaatwetenschappers over hun onderzoek naar de opwarming van de aarde. Ze maken allen deel uit van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties en verzamelen in Zuid-Korea om het gevoerde onderzoek eensgezind samen te vatten.

Aan de hand van die samenvatting zullen ze met regeringsdelegaties een plan uitwerken om het nieuwe doel te bereiken. Wil men de klimaatopwarming met een halve graad beperken, zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen en heel wat inspanningen moeten leveren. Want het lijkt niet veel, maar die halve graad maakt volgens onderzoek werkelijk een wereld van verschil.

Resultaten?

Uit een samenvatting van het VN-rapport blijkt alvast dat maar liefst tien miljoen minder mensen hun huis zullen verliezen door de stijging van de zeespiegel. Een halve graad verschil lijkt immers het kantelpunt te zijn voor het afsmelten van de ijskappen. Dat is ook voor België belangrijk aangezien ons land laaggelegen is. Daarnaast lijdt het zeeleven in oceanen veel meer onder de verzuring bij een opwarming van twee graden Celsius. Daarnaast zouden we afrekenen met beduidend meer extreme weersomstandigheden. Denk daarbij aan hevige onweersbuien.

Waarom de plotse wijziging?

Tijdens de Klimaattop in Parijs (2015) maakten een honderdtal landen duidelijk dat ze de opwarming van de aarde liever zouden beperken tot anderhalve graad Celsius in plaats van twee graden. Sindsdien werkt het wetenschappelijke VN-klimaatpanel aan een grootschalig onderzoek dat het verschil tussen beide doelstellingen inschat. Bovendien berekenden ze of het eigenlijk wel mogelijk is om de temperatuurstijging te beperken tot anderhalve graad. Het resultaat moet een helder geformuleerde conclusie inclusief advies zijn. Om dat te verwezenlijken werkten 86 wetenschappers uit 39 verschillende landen samen.

De aarde is al 1 graad warmer

Sinds het begin van de industrialisatie (1850) is de aarde reeds een graad warmer geworden. Het resultaat daarvan is bekend. Zo sneuvelde deze zomer het hitterecord in België en de weersvoorspellingen beloven meer van dat in de toekomst. Nog een graad erbij voor 2040 kan dus serieuze gevolgen hebben, menen klimaatwetenschappers.

Welke adviezen worden gegeven om de temperatuurstijging te beperken, is nog niet duidelijk. Allicht zal de CO2-uitstoot nog verder moeten krimpen en dat zou slechts het begin zijn. Volgens experts mogen we ons erbij neerleggen dat er een flinke schep bovenop de wereldwijde klimaatregelgeving gedaan moet worden. 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Van de Woestyne

  Het klimaat en zo ook de algemene temperatuur op aarde verandert sinds het begin van de aarde constant en ook in cyclussen waarbij de invloed van de mens eerder miniem te noemen is.

 • Marco Maerten

  Joris,verklaar uw reactie en bewijs het. Ludwig,de bevolking zal stagneren bij 9 miljard en dalen naar 1 miljard (onder voorbehoud van ergere klimaat-of natuurrampen) binnen 3 eeuwen.

 • Leopold Vanhoof

  Dat we dik in de problemen zullen komen staat voor mij als 'n paal boven water.

 • Ludwig Vanden Boer

  Milieutaksen gaan daar niets aan veranderen en dienen enkel om de gaten in de begroting dicht te rijden. De echte groot vervuilers worden met rust gelaten. Het is veel leuker en gemakkelijker de kleine man aan te pakken.De enige oplossing is de bevolkingsaangroei te stoppen en liefst om te draaien. Nu zitten we aan 8.000.000.000 mensen, binnen 60 jaar statistisch aan 16.000.000.000 en om de boel leefbaar te houden zou het maximum 4.000.000.000 mogen zijn.

 • Jürgen Mouton

  Wat een arrogantie om te denken dat de mensheid de temperatuur op aarde bepaald.