VN-klimaatexpert: "Vlaanderen zal de komende jaren moeilijke keuzes moeten maken"

Aan de kust wordt nu al regelmatig zand opgespoten, maar dat zal wellicht niet volstaan.
Paul Bruneel Aan de kust wordt nu al regelmatig zand opgespoten, maar dat zal wellicht niet volstaan.
Dat het zeeniveau tegen 2100 met 60 tot 110 centimeter dreigt de stijgen, dwingt Vlaanderen om de komende jaren "moeilijke keuzes" te maken. Dat zegt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCL), voormalig vicevoorzitter van het VN-panel van klimaatexperts IPCC in een interview aan Belga.

Als er geen extra inspanningen worden geleverd om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen, dan dreigt het zeeniveau tegen 2060 met 60 tot 110 centimeter te stijgen. Dat bleek eerder deze week uit een nieuw rapport van het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties. Die mogelijke stijging van het zeeniveau bedreigt ook de Belgische kust.

"Vlaanderen neemt maar langzaam de maat van de bedreigingen die op de kust wegen. Als het zeeniveau tegen het einde van de eeuw met meer dan een meter stijgt, dan zullen er zeer grote beschermende werken nodig zijn", waarschuwt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, voormalig vicevoorzitter van het IPCC. "Misschien zullen bepaalde gebieden op termijn moeten worden overgelaten aan de zee en aan de natuur: het Nederlandse voorbeeld laat zien dat het onmogelijk is om alles met dijken te beschermen. Dat dwingt Vlaanderen om moeilijke keuzes te maken in de komende jaren.”

Van Ypersele twijfelt of toekomstige maatregelen nog kunnen vermijden dat het zeeniveau op lange termijn één tot twee meter stijgt. "We kunnen de zaken gedeeltelijk ombuigen, en vermijden dat het met drie tot vier meter is gestegen tegen 2300. Maar de traagheid is enorm, de hoeveelheid broeikasgassen die al in de atmosfeer zijn beland zo groot en de bijbehorende opwarming zo belangrijk, dat de gevolgen grotendeels zullen optreden, ongeacht die maatregelen die men neemt. We hebben zo lang getreuzeld.”
107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Vn en de zelfverklaarde klimaatexperten van IPCC houden zich bezig met de zakdoek van Vlaanderen met een kustlijntje van niks?!Ga zeuren in Nederland dat helemaal onder de zeespiegel ligt en pak de grote vervuilers in de wereld aan ipv ons menen angst aan te jagen om weer in onze portemonnee te zitten,wij lusten die leugens en fabels niet meer.

 • danny janssens

  we leven dus op goede hoop : in 2100 haalt groen de absolute meerderheid

 • Karel Van Beeck

  Als ik van Bart en zijn gevolg was zou ik zeker zwemvliezen kopen en ervoor zorgen dat hij goede vrienden heeft over de taalgrens!

 • Yves Steenssens

  België is de grootste vervuiler op aarde - vonden de automomentkeuring uit in 1948 - jaarlijkse energiekost rij van 25 km tankwagens verplaatsing autopark - miljoenen prima voertuigen verschroot in autoslachthuis- de energiekost voertuig bedraagt 1/4 van aankoopprijs gemiddeld 4.844 L x (2 oudje initieel )= 9.688L + recyclage 10.000L ook slachtoffers hoge emissiezone - productie auto 56% CO 2 in hele leven zonder ….-in Canada geen keuring en gem. 200 doden minder -80 % leeft in steden .

 • james vroman

  Vlaanderen is geen land maar een gehucht !