Vlees en vis verpakken in zelf meegebrachte tupperware of bokalen: het kan vanaf vandaag bij Carrrefour Spanje

iStock
Wie in een Spaanse vestiging van Carrefour winkelt, mag vanaf vandaag vlees, charcuterie, vis, groenten en fruit verpakken in zelf meegebrachte plastic dozen of glazen bokalen. De Franse supermarktgigant heeft in het koninkrijk meer dan duizend winkels en wil zo de afvalberg terugdringen.

De maatregel is de uitloper van het actieplan ‘Act for food’ dat in september 2018 werd gelanceerd. Bedoeling is om wereldleider te worden op het gebied van voedseltransitie en het gebruik van plastic drastisch te verminderen. Zo introduceerde Carrefour op de visafdeling al bioafbreekbare plastic bakjes.

De enige voorwaarde die Carrefour stelt, is dat de meegebrachte tupperware-dozen of bokalen van een deksel voorzien zijn. Groenten en fruit die los worden verkocht, mogen ook mee in meegebrachte draagtassen of netjes. 

Carrefour bedient in zijn meer dan 15.000 vestigingen wereldwijd dagelijks 13 miljoen klanten. De gigant wil tegen 2025 bekomen dat alle Carrefour-producten worden aangeboden in 100% recycleerbare en herbruikbare of composteerbare verpakkingen. Of de Spaanse verpakkingsmaatregel snel ook in andere landen wordt ingevoerd, is niet duidelijk.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Ik vind dit een prima plan, maar laat de mensen wel een keuze. Er zijn ook milieuvriendelijker verpakkingen dan plastic, het aloude boterpapiertje komt ook meer en meer terug en er is niks mis met je appeltjes in een papieren tas

 • Hans Schoen

  Ze spelen in op de trend. Zo kunnen ze de winst ietsje verhogen en tegelijk flink besparen. Dierlijke produkten in je eigen potje maakt de wereld verre van beter. Vervang het door plantaardige produkten. Het is eenvoudiger dan je denkt en veel aangenamer voor iedereen!

 • Gino Denil

  Om hygiënische redenen kan je beter afzonderlijke dozen gebruiken voor kaas, vlees, vis of groeneten. Die moet je ook grondiger reinigen. Want in de poriën van dat plastic stapelen zich de bacteriën op. De kans is groot dat je voedsel sneller bederft. Af en toe eens steriliseren in de microgolf kan helpen. Zou al dat gedoe dan echt milieuvriendelijker zijn dan dat velletje verpakking.

 • rik lagrou

  In Belgie kan dit al 3 jaar bij beenhouwerij van Carrefour Denk dat alle supermarkten dit kan als verse beenhouwerij is /Verse koffiekoek 1persoon die doet op alle klanten in 10tallen verschillende supermarkten BXL niemand maakt probleem van!

 • Emi De graeve

  mooi begin.... .Bestaat al lang in sommige winkels in Berlijn...In Tsjechië gingen mensen tot voor kort ook nog met een kruik hun bier van 't vat kopen in de pub.