Vlaming vindt groene energie belangrijk (maar wil er niet extra voor betalen)

ANP
83 procent van de Vlamingen vindt het belangrijk dat een deel van onze energie groen is, maar het merendeel wil er niet extra voor betalen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het consumentenprogramma De Inspecteur op Radio 2.

Het studiebureau GFK heeft 1.008 Vlamingen van verschillende leeftijden en uit alle sociale lagen ondervraagd. 67 procent van hen is ervan overtuigd dat we binnen vijftig jaar alleen nog maar hernieuwbare energie gaan gebruiken. 42 procent denkt dat die energie afkomstig van de wind zal zijn. 29,6 procent gelooft in zonne-energie en 18,3 procent in de warmte van de aarde als groene energiebron.

Zonnepanelen

De Radio 2-enquête focust voor een groot deel op zonnepanelen. Twee derde (59,2%) van de ondervraagden heeft geen zonnepanelen en wil er ook geen. In de eerste plaats omdat ze de investering te groot vinden. Dat is merkwaardig, want maar liefst 91 procent van de ondervraagden geeft toe niet te weten hoeveel een installatie kost. Van zij die beweren dat ze de kostprijs wél kennen, maakt minder dan de helft een juiste schatting van de prijs.

Daarnaast kiezen Vlamingen in de tweede plaats niet voor zonnepanelen omdat ze te oud zijn, hun dak niet geschikt is, ze huren of in een appartement wonen. Het feit dat de Vlaming moet betalen om de elektriciteit van zijn zonnepanelen op het net te zetten, staat pas op de derde plaats. Het wegvallen van de subsidies (groenstroomcertificaten), staat op plaats 4.

Een vierde van de ondervraagden overweegt zonnepanelen te plaatsen. Als ze het zouden doen, dan zou de helft (49,3%) het doen omdat ze geloven dat daardoor de energiefactuur zal dalen. Slechts een vijfde zou het doen omdat ze aan het milieu denken.

Energieleveranciers

Ten slotte gaat de enquête van De inspecteur nog wat dieper in op de keuze voor energieleveranciers. Voor de Vlaming is de prijs bij die keuze doorslaggevend: 38,2 procent kiest zijn leverancier op basis van de prijs. Toch doet 33 procent, vaak uit gewoonte, geen moeite om een nieuwe elektriciteitsleverancier te zoeken.

Amper 12 procent van de ondervraagden vindt het aandeel groene stroom overigens de reden om voor een (andere) elektriciteitsleverancier te kiezen.