Vlaanderen stilaan te warm voor sommige planten

3% inheemse plantensoorten bedreigd

Lavendelhei dreigt door de opwarming uit Vlaanderen te verdwijnen.
RV Lavendelhei dreigt door de opwarming uit Vlaanderen te verdwijnen.
De klimaatverandering is niet enkel een verhaal van Australische bosbranden of ijsberen zonder ijs. Ook onze inheemse natuur krijgt het stilaan te warm onder de voeten. 3% van onze inheemse plantensoorten is op termijn bedreigd, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de KU Leuven en Natuurpunt

Een klimaat dat stilaan naar mediterraan begint te neigen, zal voor heel wat inheemse plantensoorten in Vlaanderen gevolgen hebben. “Het leefgebied van bijna een kwart van de 881 onderzochte soorten zal verkleinen, zo blijkt uit statistische modellen. Voor Drie op de honderd soorten dreigen zelfs volledig te verdwijnen”, zegt onderzoeker Stef Haesen van de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van de KU Leuven, die hieraan zijn masterthesis wijdde. “Door een hogere gemiddelde temperatuur verschuiven klimaatzones als het ware naar de polen. Soorten van hier zullen hun optimale klimaatcondities daardoor in meer noordelijke gebieden moeten gaan zoeken, en dus in die richting moeten migreren.”

De groene nachtorchis is al ernstig bedreigd.
RV De groene nachtorchis is al ernstig bedreigd.

De druk van de klimaatverandering zal het grootst zijn op soorten die het nu al moeilijk hebben. “De groene nachtorchis bijvoorbeeld, een beschermde orchideesoort, zal wellicht zijn volledige leefgebied in Vlaanderen verliezen.” Volgens de voorspellingen zijn onder meer ook de smalle beukvaren, het bleek kweldergras, de kleine veenbes en lavendelhei binnen enkele decennia dat lot beschoren. 

“Waarom we dat erg moeten vinden? Omdat het om symboolsoorten voor kwetsbare biotopen gaat”, stelt bioloog Dirk Draulans. “Darwiniaans zou je kunnen stellen: wat zich niet kan aanpassen, moet maar verdwijnen. Alleen gaat de verandering zo snel, dat  aanpassingsmechanismen niet eens de kans krijgen. Doen we niks, dan rest ons een veel uniformere fauna en flora, met minder biodiversiteit.” 

Smalle beukvaren - ernstig bedreigd
RV Smalle beukvaren - ernstig bedreigd38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Het is hier al lang veel te heet onder mijn gat.

 • Katrijn Vanden Driessche

  Ik zie hier vooral heel veel struisvogels...koppelen int zand steken. Mocht je buiten komen in de natuur zou je het zien hoe fel het aan het veranderen is. Maar goed...wat baat een bril ....

 • fons van loon

  3 procent op termijn,ja als dat weer geen reden is om een zoveelste doemverhaal door onze strot te rammen!

 • Christine Laevers

  Her arsenaal planten op deze planeet is zo groot dat ik me geen zorgen maak. Ik heb zaad gekocht van de Nieuwezeelandse 'spinasie' die bestand is tegen droogte en hitte. En invasief is en zichzelf uitzaait. Zich aanpassen is de boodschap.

 • Wim Eggermont

  Tis hier voor mij ook te warm aan het worden in Vlaanderen. Ook Tyd om te verkassen