Vlaanderen op schema met productie groene stroom

Pixabay
Vlaanderen zit op schema om in 2020 zijn doelstellingen voor de productie van groene stroom te halen. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Energieagentschap met voorlopige cijfers uit 2017. 

"We zitten op schema", zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld). "Als bedrijven en overheden het voorbeeld van de burgers volgen en ook op hun daken massaal zonnepanelen plaatsen, lukt het ons in 2020."

Vorig jaar werd in Vlaanderen 7.941 GWh groene stroom geproduceerd, terwijl de doelstelling 7.933 GWh was.
Voor windenergie werd de doelstelling perfect gehaald, terwijl er voor zonne-energie een "verwaarloosbaar tekort" van 1,2 procent was, aldus Tommelein. 

Vlaams energieminister Bart Tommelein.
Photo News Vlaams energieminister Bart Tommelein.

Zonnepanelen

"Dat komt doordat nog niet alle zonnepanelen die in 2017 geplaatst zijn een volledig jaar gedraaid hebben", legt de minister uit. "Want het vooropgestelde vermogen hebben we overschreden. We plaatsten vorig jaar samen voor 184 MW zonnepanelen en voor 205 MW windmolens, terwijl het doel 150 MW was."

Tommelein ziet op basis van het rapport geen reden om het Energieplan 2020 bij te sturen. In dat plan heeft de Vlaamse regering haar jaarlijkse doelstellingen vastgelegd. De minister ziet bovendien nog veel potentieel, aangezien er in Vlaanderen nog maar op 5 procent van de geschikte daken zonnepanelen liggen.

Het kabinet van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) merkt op dat de windmolens op zee vorig jaar 877 MW energie hebben opewekt. Dit jaar, wanneer windmolenpark Rentel gebouwd zal zijn, wordt verwacht dat ze 1.186 MW energie opwekken. Op die manier zou ons land beter doen dan Nederland, aldus het kabinet-De Backer, terwijl de Noordzee in Nederland 17,5 keer zo groot is. Tegen 2020 is het de bedoeling op 2.200 MW af te klokken. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • oswald billiet

  Op schema? Wellicht wel, maar dan niet voor de factuur. Daar werd de bevolking schandalig belogen; We zjjn wel gek om dat goed te keuren wetende dat kern elektriciteit goedkoop is en dat die de factuur drastisch naar beneden zou halen. Groene stroom doet mij groen lachen.

 • nand nuyts

  Bart Tommelein Vlaanderen zit op schema met groene stroom, nu hebben we geen verwarming, licht, en warmwater nodig in de zomer, nog even wachten tot het winter is dan heeft u nog 5000 molekens nodig.

 • Jef Lois

  Eigenlijk moest men de politiekers die mee beslist hebben om de kerncentrales te sluiten PEROONLIJK verantwoordelijk stellen als we zonder elektriciteit zouden vallen. Ik geef het je op een briefje ze zouden minder hard roepen als nu, als er een black out moet komen wassen ze hun handen in onschuld ,dan is het niet moeilijk he. Smeerlappen.

 • Lieven Roels

  promoot maar veel om daarna allerhande taksen op te leggen. Verkiezingen komen eraan mensen dan is alles plotseling positief nieuws. En vergeet jullie postjes niet te beschermen he meneerke tommelein met afspraken op voorhand te maken.

 • emiel wouters

  Moet ik nu mijn leidingen ook allemaal vervangen , Of kan ik mijn blauw zart en geelgroene leidingen verder gebruiken. Of kleuren die nu automatisch groen als die groene stroom voorbij komt. Da zou pas erg zijn voor foutopsporing, als er zich een probleempje voordoen. Waarschijnlijk heeft hier niemand aan gedacht.