Vlaanderen en Noord-Frankrijk willen duinen in grensgebied samen beschermen

De duinen in De Panne
KOS De duinen in De Panne
Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, de Franse staat, de Conservatoire du Littoral en het Franse Département du Nord hebben een memorandum ondertekend om de duinen van de Vlaamse Westkust samen te beschermen. Dat gebeurde symbolisch op de Frans-Belgische grens nabij Adinkerke. De partners willen samenwerken voor het behoud en herstel van de landschappelijke en biologisch waardevolle kustduinen tussen Duinkerke en Westende.

De kustduinen tussen het Franse Duinkerke en het Belgische Westende staan bekend om hun grote landschappelijke en biologische verscheidenheid. De biodiversiteit van die grensoverschrijdende duinengordel wordt echter sterk bedreigd. Dat komt zowel door bebouwing als door overwoekering van het open duinlandschap door struikgewas. Daarom willen de overheden aan beide kanten van de landsgrens hun steentje bijdragen tot het behoud van het gebied. 

Ondertussen hebben beide overheden al verschillende zaken georganiseerd in het kader van de samenwerking. Zo werd er een masterplan voor de gehele grensoverschrijdende duinengordel uitgewerkt. Ook werden een informatiefolder en geleide wandelingen uitgewerkt om de plaatselijke bevolking en toeristen te sensibiliseren rond de waarde en kwetsbaarheid van de duinen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  @ Jens: 'vlaanderen,1 land? Wel beste,dat wordt dan een corpocratie waarin het gewone volk zal betalen en hard moeten werken voor het grootkapitaal te dienen. Kortom: VS-toestanden met een gigantische kloof tussen midden/onderklasse en superrijken.Maar dat vertellen NVA politici er niet bij (verborgen agenda).

 • Kurt Winkelmans

  Beschermen die natuur!!!

 • Theo Striem

  Bescherm de laatste duinen maar voor ze vol gebouwd worden of vol caravans staan

 • Kristine Delacourt

  Mooi initiatief!

 • Johan Billiet

  Dit moet een grap zijn....de hele "Vlaamse" kust(lijn) inclusief duinen werd de voorbije decennia doelbewust verknoeid en goedkoop afgegeven aan bevriende immobiliënhaaien... En nu trots zeggen dat ze duinen gaan beschermen...wie gelooft die overheids(propaganda) van die regio nog...