Vlaams Parlement trekt energiewaakhond naar zich toe

thinkstock
De Vlaamse energieregulator VREG valt in de toekomst onder de controle van het Vlaams Parlement. Dat zal de toekomstige raad van de bestuur benoemen, die meer bevoegdheden krijgt. Dat hebben de meerderheidspartijen beslist, zo blijkt uit het geplande decreet over de hervorming van de VREG dat De Tijd kon inkijken.

Door de VREG niet meer onder de Vlaamse regering te laten vallen, wil de politiek de onafhankelijkheid van de energieregulator vergroten. Het Parlement zal de raad van bestuur aanduiden, die naar zeven bestuurders wordt uitgebreid. Die raad van bestuur krijgt bovendien een "volle bestuursbevoegdheid", en de functie van gedelegeerd bestuurder wordt vervangen door een algemeen directeur, die de beslissingen van de raad van bestuur uitvoert.

De verdeling van de zitjes gebeurt op basis van het systeem D'Hondt, waarbij de fracties hun kandidaten voorstellen, waarna de bestuurders de voorzitter kiezen. Zo gaat het Parlement in tegen het voorstel van de vorige minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) om het voorbeeld van de federale energieregulator CREG te volgen, waar ook de vakbonden, werkgevers en middenveldorganisaties vertegenwoordigd zijn. VREG-voorzitter Kurt Deketelaere had echter gewaarschuwd voor een praatbarak.