Vlaams klimaatbeleid gaat volledig foute kant op

Thinkstock
Vlaanderen moet tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 15,7 procent reduceren ten opzichte van 2005. Het ziet ernaar uit dat we stranden op amper 2 procent, schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.

Volgens de klimaatdoelen die Europa oplegt, moet ons land tegen 2020 de broeikasgasemissies in de landbouw, het transport, de gebouwen en de kleine industrie met 15 procent afbouwen tegenover 2005. Vlaanderen neemt zelfs 15,7 procent voor zijn rekening.

Vandaag hebben we echter 2 procent emissies gereduceerd. In 2005 bedroeg de Vlaamse uitstoot van broeikasgassen 46.203 kiloton, in 2016 was dat 45.300 kiloton. Tussen 2014 en 2016 gingen de emissies zelfs opnieuw omhoog. Uit de prognoses van de Vlaamse regering blijkt dat de uitstoot de komende drie jaar ongeveer stabiel blijft. Als we snel bijsturen, kan Vlaanderen in 2020 misschien nog afkloppen op een totale reductie van 5 procent.

Ook Wallonië en Brussel presteren ondermaats. Volgens de laatste cijfers zou België daardoor in 2020 een reductie van 8 à 10 procent halen, ver van de opgelegde 15 procent.
43 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tim Claes

  Want wat we zelf doen, dat verknoeien we beter.

 • marc van de poel

  In een enkele maanden gepubliceerd rapport las ik dat België zijn doelstellingen niet KAN halen, net door het bannen van de diesel auto. Misschien is de dieseluitstoot ongezond, maar voor het milieu is hij vele malen schoner dan een vergelijkbare benzine motor. Ik las onlangs nog dat een brommertje of een grasmaaier meer vervuild dan een autobus...

 • mieke vermeulen

  Om te beginnen in Belgie word er alles aan gedaan omdat je wagen zoveel mogelijk zou verbruiken , men vergeet ook hoe meer mensen hoe meer vervuiling , en toch zijn de groenen voor nog meer mensen in Belgie zonder te beseffen dat die mensen die erbij komen ook vervuilen .

 • marc van de poel

  Komt allemaal goed, eens Van Bezien aan de macht komt in Antwerpen : eerst overkapt hij de ring, daarna de haven en ten slotte de luchthaven.

 • Johan Apatride

  In België lost men alles op met belastingen, inclusief milieuproblemen. Ik voel er een paar nieuwe aankomen voor 2018