Visser is gechoqueerd door wat hij aantreft in buik van zijn vangst

In de maag van een vers gevangen vis zat een plastic bekertje.
Twitter @Turchina2b In de maag van een vers gevangen vis zat een plastic bekertje.
We gaan er graag op vakantie, maar geen enkele zee is zo vervuild met plastic als de Middellandse Zee. De vondst die een Corsicaanse visser deze week deed in de maag van een vis, is daarvan een mooi voorbeeld.

Jean-Louis Guaitella was woensdag gaan vissen aan de monding van de rivier Golo in de Corsicaanse stad Lucciana. Hij trok grote ogen toen hij later zijn vers gevangen visje wilde fileren. In de maag trof hij een plastic bekertje aan. Zijn dochter deelde er een foto van. "Ook voor vissers is er een afvalcrisis", schrijft ze erbij. "Het gaat de foute richting uit."

De Middellandse Zee wordt bijzonder getroffen door vervuiling met plastic. Slecht afvalbeheer en massatoerisme bedreigen het onderwaterleven en mogelijk de gezondheid van mensen. Dat bleek onlangs nog uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds. Per vierkante kilometer water zwermen in het zeewater 1,25 miljoen plasticdeeltjes rond. Dat is bijna vier keer zoveel als in de grootste plastic-ophoping in het noorden van de Stille Oceaan, die berucht is vanwege zijn 'plasticsoep'.

29 kilo

Plastic tasjes, doppen en wegwerpverpakkingen verwonden, verstikken en doden zeedieren. Zo spoelde in Spanje onlangs een dode potvis aan die 29 kilo plastic in zijn maag had. Visnetten, tasjes en een jerrycan blokkeerden het spijsverteringssysteem, bleek uit autopsie, waardoor de 10 meter lange walvis overleed. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Smeekens

  Gaat het de verkeerde richting uit? Maar allez... weet je wat, gooi morgen nog een snoeppapiertje of peuk op de grond.

 • maurice simoens

  zware boetes en visverbod,,er moet iets gebeuren,laat shauvliegen het statiegeld invoeren van elk stuk plastiek

 • Jan Vanachter

  Heb ooit zelf gezien hoe een schipper zakken bier- en colablikken 's nachts in zee stortte. Gewoon walgelijk.

 • Nicole Maenhoudt

  Die vis kan nooit geen beker binnen slikken, mooie compositie die foto, en de Facebook generatie trapt er maar weer mooi in.

 • Mooses Van Den Bergh

  De wereld is naar de kloten en niets of niemand gaat daar wat aan veranderen.