Villers-le-Boullet, Verlaine en Wanze krijgen grootste windmolenpark van Wallonië

thinkstock
In de gemeenten Villers-le-Bouillet, Verlaine en Wanze, in de buurt van Hoei in de provincie Luik, komt het grootste windmolenpark van Wallonië, met 26 molens in totaal. Vandaag werd de eerste schop in de grond gestoken door Michel de Lamotte, cdH-volksvertegenwoordiger en afgevaardigde voor Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio. Tegen eind volgend jaar zou het windmolenpark jaarlijks meer dan 30.000 gezinnen van energie moeten voorzien.


Energiebedrijf EDF-Luminus heeft al dertien windmolens in de drie gemeenten staan, sinds 2009. Maar het bedrijf wil dat aantal nu verdubbelen. De uitbreiding zal vooral gebeuren aan de kant van de E42-autosnelweg. De werken zullen in februari volgend jaar starten en de eerste extra windmolens worden tegen juni verwacht.


"Met de molens wordt 52.000 ton CO2-uitstoot vermeden, wat overeenkomt met de uitstoot van 23.000 wagens", aldus Xavier Leblanc, verantwoordelijke voor windenergie bij EDF-Luminus. "De bouw van het grootste windmolenpark van Wallonië symboliseert het belang dat ons bedrijf hecht aan de strijd tegen de klimaatopwarming."


EDF Luminus telt in heel België momenteel 167 windmolens.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Overveldt

  De CO2 besparing is amper 2% op de totale levensduur van een windmolen. (daar is voldoende informatie over op internet) En zeker niet die opgepompte getallen die voorgeschoteld worden.

 • Eric Vanovermeire

  Het decor wordt er niet mooier op maar de prijs van de stroom blijft stijgen. Goed bezig.

 • LUCIEN MICHIELS

  Binnen kort moeten we de walen nog betalen voor energie.

 • Fredien Vandervekens

  Wind maken kunnen ze wel ! De flierefluiters in La Wallonië !