Vier kranen bouwen 300 meter lange dam voor Zwin

Voor de kust is de bouw van een dam begonnen die moet verhinderen dat olie uit het gezonken vrachtschip Flinterstar het Knokse natuurgebied het Zwin vervuilt. De bouw startte pas vanavond, bij laagwater.

Cargoschip Flinterstar botste vanochtend zo'n acht kilometer voor de kust met de gastanker Al-Oraiq, waardoor twee grote olievlekken van drie kilometer lang drijven op de Noordzee. De vlekken drijven richting Nederland en zouden na 20 uur in Nederlandse wateren terechtkomen.

De bouw van de zanddam is dus vooral een preventieve maatregel, maar de kustdiensten nemen liever geen risico. Het oliespoor rond het schip is zo'n anderhalve kilometer lang, en de kans bestaat dat nog olie uit de Flinterstar lekt.

Bovendien zou de kans groot zijn dat de wind morgenmiddag nog van richting verandert, zegt gouverneur Carl Decaluwé aan VTM Nieuws. "We hebben dan een aantal simulaties laten maken in de veronderstelling dat er olie uit het schip blijft komen. We hebben gezien dat er een bepaald risico is en dan hebben we samen met de Nederlanders beslist om het Zwin te beschermen", luidt het.

Vier kranen werken aan de dam, die 300 meter lang wordt en een meter hoog. Daarvoor is maar liefst acht miljoen kilogram zand nodig. Morgenvroeg rond 8 uur, wanneer het hoogwater is, moet de constructie klaar zijn.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
EPA