Ga naar de mobiele website
^ Top

Vier dingen die jij kan doen om het klimaat te redden

thinkstock
Zweedse onderzoekers aan de Universiteit van Lund maakten een lijst van vier dingen die je kan doen om je ecologische voetafdruk drastisch te verminderen. De acties zouden zorgen voor minder CO2-uitstoot, een van de voornaamste oorzaken van klimaatopwarming.

Volgens Seth Wynes, leider van het onderzoek, zijn er vier voorname dingen die mensen kunnen doen om klimaatopwarming tegen te gaan. Dat zegt hij in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters. "Een combinatie van een plantaardig dieet, het vermijden van vliegtuigreizen, zonder auto leven en minder kinderen nemen zorgt voor een drastische vermindering van de ecologische voetafdruk."

Kleinere gezinnen

De belangrijkste actie volgens de onderzoekers zou de keuze voor een kleiner gezin zijn. "Een Amerikaans gezin dat ervoor kiest om één kind minder te nemen dan gepland, bespaart evenveel CO2-uitstoot dan 684 jongeren samen die besluiten om voor de rest van hun leven te recycleren."

De resultaten zijn gebaseerd op 39 peer-rewiewde publicaties, CO2-berekeningen en officiële overheidsverslagen die berekenen hoe individuele keuzes omtrent levensstijl CO2-uitstoot kunnen verminderen.

Taak van de regering

De onderzoekers zijn verbaasd door het verschil tussen deze resultaten en het gebruikelijke advies dat in de Verenigde Staten, Australië, Europa en Canada gegeven wordt. Meestal wordt er aangeraden om goed te recycleren of lampen te vervangen, twee acties die respectievelijk 4 tot 8 keer minder effect hebben dan bijvoorbeeld het volgen van een plantaardig dieet. Bijna geen enkel handboek vermeldt het belang van kleine gezinnen.

Als de verschillende regeringen wereldwijd ook deze vier adviezen zouden verspreiden, zouden er aanzienlijk grotere stappen ondernomen worden om de klimaatopwarming tegen te gaan. "Iedereen die een bijdrage wil leveren aan het behouden van ons klimaat, zou op de hoogte moeten gebracht worden van deze acties", concludeert Wynes.

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Thijs Rudy

    Minder kinderen, en dan achteraf zagen dat ze volk te kort hebben, zo dat ménsen van buitenaf binnen moeten gehaald worden , en die nemen dan terug veel kinderen, dat is weer een prachtig onderzoek op de kosten van de belastingbetaler

  • Stephanie P.

    Zonder auto leven is onmogelijk in deze tijd. Minder kinderen nemen lukt ook niet want hier kweken ze voor het kindergeld :) vliegtuigreizen minderen eventueel wel maar dan gaan de mensen met hun auto weer op reis dus blijft een vicieuze cirkel.

  • bram meerschaut

    Minder nutteloze studies doen, helpt ook al een pak

Gesponsord

Meld een bug