Vezelhennep maakt comeback in Spanje ondanks "epidemie van onwetendheid"

Ook in België kom je wel eens een vezelhennepveld tegen, zoals dit veld in de buurt van Tongeren.
Astrid Snoeys Ook in België kom je wel eens een vezelhennepveld tegen, zoals dit veld in de buurt van Tongeren.
De hennepteelt herleeft in Spanje. De plant biedt er heel wat economisch potentieel, zeggen producenten, maar er zijn nog enkele hindernissen te overwinnen.

Hennep werd gedurende verschillende millennia gebruikt om textiel, medicijnen, voedsel en scheepzeilen te produceren, maar de teelt raakte in onbruik. In Spanje kende de productie een tijdelijke heropflakkering tijdens de Burgeroorlog van 1936 tot 1939.

Hennep is een snelgroeiend gewas dat op vrijwel elke bodem geteeld kan worden. "De plant heeft een enorme voedingswaarde en is erg gezond", zegt Pilar López van de coöperatie Galihemp, die hennepproducten maakt en verkoopt in de stad Lugo, in het noordwesten van het land. "Hennep zorgt er bovendien voor dat er weer mineralen in de bodem komen."

Hennepvezel is een geschikte grondstof voor kledij, papier en touw, maar is ook nuttig voor toepassingen in de auto-industrie en als duurzaam isolatiemateriaal in de bouwsector. De olie van de zaden kan gebruikt worden in biobrandstof of dierenvoeding.

Confiscatie
Een speciaal decreet van 1999 geeft toestemming voor de teelt van 25 variëteiten industriële hennep in Spanje en legt richtlijnen vast rond subsidies voor producenten van vezelvlas en hennep.

Producenten van industriële hennep benadrukken het enorme potentieel ervan, maar klagen dat ze het slachtoffer zijn van confiscatie. Soms worden ze zelfs gearresteerd.

"Sinds januari hebben de autoriteiten drie van mijn ladingen industriële hennep in beslag genomen, omdat ze dachten dat het om marihuana ging. Dat bracht winkels en klanten in problemen", zegt producent Miguel Arrillaga.

Er heerst volgens hem een "epidemie van onwetendheid" over het gewas, hoewel de producenten zelfs overheidssubsidies krijgen. Hennepzaden moeten legaal gecertificeerd zijn, maar Spanje doet niet aan certificatie. Veel Spaanse producenten kopen daarom gecertificeerde zaden uit Frankrijk.

Groene revolutie
"Hennepproductie kan een groene revolutie zijn die de werkloosheid helpt bestrijden op het platteland in deze tijden van economische crisis", zegt Fernando Montero, voorzitter van de Spaanse associatie van hennepproducenten (AEPTC).

Maar de Spaanse hennepsector lijdt ook onder een gebrek aan infrastructuur. Zo zijn er bijna geen machines voor het pellen van hennepzaden. Ondertussen groeit ook in andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk de oppervlakte aan hennepvelden.

Hennep is een van de cannabissoorten met het laagste gehalte THC, de belangrijkste psychoactieve stof die marihuana bevat. De Europese Unie laat de industriële en landbouwproductie van hennep toe, zolang de concentratie van THC in de plant lager is dan 0,2 procent.