Vervuilende houtkachels zijn grootste bron van hernieuwbare energie in Vlaanderen

Thinkstock
Niet zonnepanelen of windmolens maar wel hout- en pelletkachels zijn de grootste bronnen van hernieuwbare energie in Vlaanderen. Dat schrijft VRT NWS. In 2016 kwam iets meer dan 22 procent van de hernieuwbare energie uit houtverbranding, maar dat is eigenlijk het meest vervuilend van allemaal. Volgens technologiefederatie Agoria hoeft die verwarmingsmethode geen effect op de luchtkwaliteit te hebben, als we op de juiste manier stoken en kachels van meer dan vijfendertig jaar verdwijnen.

Bij hernieuwbare energie denken mensen vooral aan zonnepanelen en windmolens, maar die zijn eigenlijk maar goed voor respectievelijk 12,54 procent en 9,4 procent van de groene energieproductie in Vlaanderen. De afvalverbrandingsinstallaties, die restafval omzetten in warmte, leverden in 2016 bijna 19 procent van de hernieuwbare energie en staan op plaats twee. De hout- en pelletkachels spannen dus de kroon met 22,06 procent, blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid.

Houtverbranding is nochtans erg vervuilend. Een pelletkachel mag tot drie keer meer fijnstof uitstoten dan een steenkoolcentrale, een open haard zelfs 30 keer meer. Toch beschouwt Europa ze als een bron van hernieuwbare energie. Overheden mogen ze dus opnemen in hun groene energiedoelstellingen.

Geen verbod

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) bevestigt in De Ochtend op Radio 1. "Wij zetten in op zonnepanelen en windenergie, iedereen weet dat, maar die houtkachels mogen wel meegeteld worden." De minister is niet van plan om de hernieuwbare energie uit houtkachels nu uit de cijfers te halen, of de kachels te verbieden. 

"Als ik die kachels kan veranderen door schonere vormen van energie, dan zal ik dat met veel plezier doen. Maar je kan van mij niet vragen dat ik zaken die ik van Europa mag meenemen, eruitlaat, om dan op het einde van de rit mijn doelstellingen niet te halen en een fikse boete te krijgen." De minister benadrukt wel dat er op lange termijn gewerkt wordt aan een schonere energiemix, en dat andere energiebronnen zoals zon en wind stelselmatig toenemen. "Rome is ook niet in één nacht gebouwd."

In de hele EU moet tegen 2020 20 procent van de energie hernieuwbaar zijn, in 2030 moet dat naar 27 procent. Ons land had in 2016 het op drie na laagste percentage hernieuwbare energie in de Europese Unie: 8,7 procent, blijkt uit cijfers van Eurostat. Tegen 2020 moet dat 13 procent worden.

Correct stoken

Een op de drie Belgen verwarmt het huis nog altijd met kachels of haarden, maar die verwarmingsmethode moet voor technologiefederatie Agoria geen effect hebben op de luchtkwaliteit. Maar dat kan enkel als "mensen op de juiste manier stoken en kachels van meer dan vijfendertig jaar oud vervangen worden", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. De federatie hoopt voor begin juli onder andere hierover een Green Deal te sluiten met Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege. "Een verbod komt er niet", beklemtoont Lambotte.

CEO van Agoria Marc Lambotte.
BELGA CEO van Agoria Marc Lambotte.

Door in te zetten op "de modernste technologieën, in combinatie met een geïntegreerd actieplan", kan de uitstoot van fijnstof door huishoudelijke houtverbranding "fundamenteel" teruggedrongen worden, aldus Agoria, dat deze sector vertegenwoordigt. Daarvoor wijst de organisatie op de nieuwste generatie kachels, die de laagste uitstootwaarden hebben. "Eén open haard heeft dezelfde uitstoot als 278 van de modernste hout- of pelletkachels, maar zes op de tien kachels is ouder dan tien jaar."

Oude toestellen vervangen

Voor Agoria moeten toestellen ouder dan 35 jaar vervangen worden. "Er is in België wel een strenge norm voor nieuwe kachels, maar oude kachels blijven in gebruik, waardoor de uitstoot van fijnstof niet daalt", zegt Lambotte. De organisatie wijst ook op de site 'Stook Slim', waar tips te vinden zijn voor een goede verbranding. "Alles staat of valt met informatie en sensibilisering van gebruikers en installateurs", beklemtoont Lambotte.

Morgen wordt het startschot gegeven voor de onderhandelingen van de Green Deal, bij de opening van Batibouw. 
166 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Van der Meersch

  Kom eens af met bewijzen! Ik geloof er niets van!!! Bewijs het aan het volk, mss komt er dan meer begrip! Leve de houtkachel zeg ik jullie ...

 • Polle Vandendesser

  Als je aan zee bent kijk eens naar de horizon als er niet veel wind is als er wel wind is is dat ook zo maar minder zichtbaar, jawel een bruine gloed van de schepen die varen op zware pitch dit is eenongefilterde brij ,een zwarte smurrie waar die scheepsmotoren op draaien 1000x meer vervuilend dan stookolie !

 • Jan Baroen

  Natuurlijk zijn de eigenaars van een houtkachel en open haard tegen de commentaar. Niet vergeten dat zij wel de enigen zijn die geen taks betalen: Dieselrijders betalen taks, zij die verwarmen met elektriciteit en gas betalen ook taks. Stokers met hout betalen niets en vervuilen massaal. De waarheid kwetst natuurlijk, dat is begrijpelijk.

 • Zachy Heeren

  Een hoop zever in een potje. Zolang als de mensheid bestaat wordt er met hout gestookt, nu zou dat dan in één keer slecht zijn. Dikke zever nogmaals,hoelang zal het gaan duren voor er weer een één of andere taks komt? Ze kunnen allemaal de boom in, ik zal hem wel opstoken met die verwaande hufters erbij. En trouwens, heb net een tweede pelletkachel gekocht. Die dieven warmen zich op met geld van de burger.

 • Erwin Cauwenbergh

  Gek toch hoe deze regering het weer eens voor elkaar krijgt iedereen tegen elkaar op te zetten. Eerst iedereen tegen ellaar opzetten en dan toeslaan. Wie dit niet ziet is stekeblind. Eerst crimineel genoemd met mijn zonnepanelen en dan met mijn diezelwagen en nu met mijn houtkachel. Arm arm belgie ( ja met kleine b )