Verschil tussen een klimaatopwarming van 1,5 en 2 graden: enkele gevolgen op een rijtje

ap
Het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties doet heel wat stof opwaaien. Daarin staat dat we de klimaatopwarming koste wat kost moeten beperken tot 1,5 graden Celsius tegen het einde van deze eeuw. Eerst was er sprake van twee graden Celsius. Maar zal die halve graad werkelijk zoveel verschil maken?

Volgens het rapport is het voorlopig nog mogelijk om de temperatuurstijging met 1,5 graden Celsius te beperken. En de leden van de Verenigde Naties zouden er dan ook alles aan moeten doen om het bij die 1,5 graden te houden. De gevolgen van een grotere stijging kunnen immers onomkeerbaar en desastreus zijn. We vergelijken enkele gevolgen van een klimaatopwarming met 1,5 en twee graden Celsius.

Stijging van de zeespiegel
Al zijn de meningen verdeeld over de hoogte van de zeespiegelstijging, het staat (jammer genoeg) vast dat de zeespiegel hoe dan ook zal toenemen. Voor heel wat landen staat die halve graad synoniem voor het verlies of het behoud van hun huis.

In het beste geval stijgt het zeeniveau veertig centimeter tegen 2100. In het slechtste geval moet je volgens sommige experts zo’n tien centimeter erbij tellen wanneer we te maken hebben met een opwarming van twee graden. Die tien centimeter maakt 600.000 extra mensen wereldwijd dakloos. De kustgebieden, waaronder een deel van het kleine België, zijn daarbij het eerste slachtoffer.

Drinkwater

Al stijgt de zeespiegel, de hoeveelheid vers drinkbaar water neemt af. En die afname is een pak groter wanneer onze aarde twee graden Celsius opwarmt. Drinkbaar water zal normaal met negen procent dalen terwijl twee graden een daling van zeventien procent zou betekenen.

Een tekort aan water leidt allicht dan weer tot een immense vluchtelingenstroom van bevolkingsgroepen die op zoek zijn naar drinkbaar water. Armoede en het klimaat zijn immers erg nauw verweven. Ook daarover heerst er eensgezindheid bij klimaatwetenschappers. 

Hevige regenval en hittegolven

In de toekomst mogen we ons verwachten aan meer hittegolven. 2018 telde reeds twee hittegolven die een viertal weken duurden. Daar komen gemiddeld twee weken bij een temperatuurstijging van 1,5 graden. Andere klimaatwetenschappers schatten dat veertien procent van de wereldbevolking minstens één keer om de vijf jaar geconfronteerd zal worden met extreme hittegolven waarbij de temperaturen nog hoger zijn. Bij een stijging van twee graden Celsius moet 37 procent van de wereldbevolking minstens één keer om de vijf jaar afrekenen met zulke temperaturen. Dat betekent dat 411 miljoen mensen blootgesteld zullen worden aan extreme droogte. Wat tot voedseltekorten en meer vluchtelingen zal leiden. 

Daarnaast zal het ook steviger gaan regenen -als het regent. Bij 1,5 graden Celsius stijgt de intensiteit van de regenval met vijf procent, bij twee graden zal die met zeven procent toenemen.

Noordelijke ijszee zonder ijs

Wanneer de aarde tegen 2100 met slechts 1,5 graden opwarmt, drijft er misschien nog wat ijs rond in de Noordelijke ijszee. Wanneer er echter sprake is van een opwarming van twee graden Celsius is het erg waarschijnlijk dat er een ijsvrije Noordpool ontstaat. Een catastrofe volgens experts. Door het smelten van de ijskappen stijgt het risico op extreem weer en droogtes immers weer een beetje. 

Gewassen

Waarom een temperatuurstijging van een halve graad zo’n verschil maakt voor gewassen? In de eerste plaats kan een globale opwarming van twee graden Celsius op sommige locaties veel meer betekenen. In feite leiden sommige omstandigheden tot een opwarming van zelfs vijf tot tien graden sinds de pre-industriële revolutie. Dat kan de genadeslag zijn voor enkele gewassen.

In de tropische gebieden zullen tarwegewassen met negen procent slinken. Bij een stijging van twee graden Celsius zullen zulke gewassen zelfs met zestien procent afnemen. Bij maïs gaat het over een afname van drie procent tegenover zes procent wanneer de aarde met twee graden Celsius opwarmt.

Dodelijk voor koraalrif

Ook voor de koraalriffen kan een halve graad het verschil maken. Door de opwarming van het zeewater, verbleekt het koraal en dreigen ze af te sterven. Bovendien is een kwart van het zeeleven afhankelijk van koraalriffen.

(Lees verder onder de foto)

Duikers bestuderen het koraalrif aan de Chagosarchipel. Bij een opwarming van twee graden Celsius zal het voor 98 procent verdwijnen.
Wikipedia Duikers bestuderen het koraalrif aan de Chagosarchipel. Bij een opwarming van twee graden Celsius zal het voor 98 procent verdwijnen.

Zelfs bij een klimaatopwarming van 1,5 graden Celsius is negentig procent van het koraal gedoemd om te verdwijnen. Bij twee graden zal quasi al het koraalrif verdwijnen. Slechts twee procent zou het overleven. 
102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Tom Van Hal,uw uitleg klopt helemaal niet,de zon zit nu bijna aan het laagste minimum en dat zal nog jaren zo blijven..maar die 'ijstijd',vergeet dat maar.De mens heeft het natuurlijk klimaat volledig de nek omgedraaid..de opwarming zet gewoon door,hetzij met een zeer,zeer beperkte vertraging van..0,1°c. Dus i.p.v dat de wereld binnen pakweg 30 jaar 1,7°c is opgewarmd..wordt dit 1,6°c.

 • wim rooyakkers

  Hoe verklaard men dan de klimaatverandering van duizenden jaren geleden , weinig volk op de aardbol.het klimaat veranderd altijd .

 • Eddy Baeyens

  Grenzen aan de economische groei en grenzen aan de bevolkingsgroei (rapport Club van Rome van 1972). Maar onze domme politici beseffen dit nog niet. Dit was ook mijn examenvraag geschiedenis in 1978 in het secundair onderwijs.

 • Mario Roman

  Hoe kan men weten hoe de wereld eruit gaat zien. Ze kunnen het weer nog niet juist voorspellen voor 1 dag. Dat is allemaal bangmakerij en zal ons eindeloos veel geld kosten. En hun zogezegde opwarming van de aarde is een om de zoveel eeuwen terugkerende cyclus

 • adam naaktgeboren

  In Qatar rijden ze met nieuwe grote jeeps die hier zelfs niet op de markt komen omdat ze te zeer vervuilend zijn. Daar weten ze de olie niet op te krijgen en hier betalen we ons arm aan de pomp. De stad België zal veel invloed hebben op het wereldklilaat. Waarom gaan die wetenschappers die zever niet verkondigen in Azië, VS en de grootste vervuilende landen?