Verken nu ook de oceanen met Google Street View

Ter ere van World Oceans Day (8 juni) biedt Google je de kans om meer dan veertig locaties, verspreid over de hele wereld, te verkennen onder water. "We hopen dat dit beeldmateriaal mensen zal inspireren om meer te leren over het vitale belang van oceanen, die door vervuiling, overbevissing en de klimaatverandering een van de grootste milieuvraagstukken vormen waar we vandaag mee worstelen", klinkt het.

De ocranen in kaart brengen is volgens Google de sleutel tot het behoud ervan. "Hoewel ze meer dan 70 procent van het aardoppervlak bedekken, blijven de oceanen een van de meest onbekende ecosystemen op onze planeet. Als thuisbasis van de meerderheid van het leven op aarde, zorgen ze voor levensonderhoud en controleren ze alles van het weer tot de zuurstof die we inademen. Maar ondanks hun vitale belang, veranderen ze aan sneltempo door de klimaatverandering, door vervuiling en door overbevissing", luidt het op de officiële blog.

Milieuvraagstuk
Om die grote veranderingen in kaart te brengen, werkt Google Maps met gps-gelokaliseerde, digitale opnames. Ze geven je niet alleen de kans om van achter je computer op verkenning te gaan, maar vormen ook belangrijke ijkpunten om veranderingen over de jaren heen te bestuderen. Kijk maar eens naar onderstaande beelden. Op amper een jaar tijd ging dit rif er fel op achteruit door de opwarming van de oceaan.

Card

Met amper één klik kan je de leefwereld van prachtige en exotische zeedieren verkennen. Kijk maar eens naar deze schildpad op de Salomoneilanden, of naar bultrugwalvissen aan de Cookeilanden, witte haaien in Australië en de mysterieuze maanvis (mola mola) in Bali.