Van Ypersele: "Parijs moet een veel grotere stap zijn dan Kyoto"

Jean-Pascal van Ypersele.
BELGA Jean-Pascal van Ypersele.
Jean-Pascal Van Ypersele zegt het VN-Klimaatpanel IPCC vaarwel. "Het was het presidentschap of niets", reageerde Van Ypersele vandaag in Le Soir. Wel wenst hij het panel alle succes toe voor de VN-klimaattop in Parijs. "Parijs moet een veel grotere stap dan Kyoto zijn."

Tegen de verwachtingen in werd gisteren niet onze landgenoot, maar wel de Zuid-Koreaan Hoesung Lee verkozen tot de nieuwe voorzitter van het IPCC. "De Zuid-Koreaanse regering heeft een zeer dynamische campagne gevoerd", zei Van Ypersele vanavond op Radio 1. "In Dubrovnik waren ze bijvoorbeeld aanwezig met een ploeg van negentien vertegenwoordigers. Ze hadden veel meer middelen ter beschikking dan de Belgische regering. Maar wat de Belgische overheden hebben gedaan, was fantastisch."

Van Ypersele wenst de nieuwe voorzitter "de beste kansen om het goed te doen". Tijdens de VN-klimaattop die in december plaatsvindt in Parijs staat immers veel op het spel. "Parijs moet een veel grotere stap zijn dan Kyoto", klinkt het. "Bij het verdrag van Kyoto waren alleen de ontwikkelde landen betrokken. Ik hoop dat er een nieuw verdrag komt waarbij ook de ontwikkelingslanden betrokken zijn, zodat de hele wereld een inspanning levert."

Zelf keert Van Ypersele nu terug naar de universiteit van Louvain-la-Neuve. "Ik ben zen", zo zei hij op Radio 1, "en ik wacht op andere opportuniteiten om mijn ervaring in de klimaatwetenschap in dienst te stellen van de gemeenschap."