Van Quickenborne: "Stroom kan 120 euro goedkoper"

Photo News

"Als de stroomfactuur vandaag zo hoog is, dan komt dat onder andere doordat Eandis de gemeenten een onrealistisch hoog rendement op hun aandelen biedt." Dat zegt Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Met een gewoon markttarief kan de stroomfactuur voor een gezin van drie elk jaar 120 euro omlaag", zegt hij. Probleem: dan slaan de gemeenten een krater in hun begrotingen. "Elk bestuur krijgt dan de keuze: besparen, zoals wij zouden doen, of de belastingen verhogen. Maar dan is het tenminste transparant voor de burger."

"Marktconform"

Het rendement op hun geïnvesteerd kapitaal dat de gemeenten als aandeelhouders van distributienetbeheerder Eandis krijgen, is met 5,24 procent "marktconform". Dat zegt de netbeheerder in reactie op de discussie over het verlagen van die vergoeding. De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne pleit voor lagere Eandis-dividenden, wat de stroomfactuur voor de gezinnen zou kunnen verlagen.

Maar, zo klinkt het bij Eandis, "5,24 procent als vergoeding voor het geïnvesteerd kapitaal is marktconform". Verlaag je dit, dan riskeer je volgens Eandis dat de gemeenten elders een hoger rendement gaan zoeken. De distributiebetbeheerder wijst er nog op dat het de Vlaamse regulator is, de Vreg, die het rendement en dus het dividend voor de gemeenten vastlegt.

Die dividendenstroom richting gemeenten is overigens de laatste jaren stabiel gebleven - 179 miljoen euro in 2015 - en op vijf jaar tijd zelfs gedaald. Zo bedroegen de dividenden in 2011 228 miljoen euro.
47 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • M Bonzo

  Stroom water telecommunicatie altijd duurder ..wegens ..? Ze vinden altijd iets om ons te melken .gooi die dure politieke adviseurs (nep) buiten .

 • freedom 79

  @ maxime V, hoe komt het dat er een put is? Door gegraai en verkeerde uitgaven. Wij betalen dat gelag en mogen er niets over zeggen? Hetzelfde met de turteltax, die onwettig is (raad van staat) en toch doorgevoerd word in Vlaanderen. Onwettig! Zoals nog vele dingen die onwettig zijn. Over de verminderde bijdragen voor gezinnen met accumulators hoor je niets meer. Gewoon zwijgen en betalen! En die put zal nog groter worden hoeveel we ook zullen betalen. De ceo's moeten nog kunnen eten.

 • Peter Van Esbroeck

  Eerst moeten we besparen. Wij besparen. Iedereen doet het. Gevolg. Minder verbruik van electriciteit. Zij zien de inkomsten zakken. Resultaat. Electriciteit slaat op met meer dan 50%. WAAR ZIT DIE LOGIKA?

 • Robert Volckaert

  Ik ben er zeker van dat veel facturen van die intercomunales kunnen verlagen als het geldgraaien stopt.

 • Anonymous

  Wat Quicke eigenlijk zegt is dat de stroom duur is omwille van het feit dat gemeentes dit gebruiken als inkomsten. Een systeem dat de politiek zelf heeft gecreëerd. Heeft dus weinig te maken met de schulden van het verleden . En sinds verleden week week weten we al een deel waarom dit zo duur hoeft te zijn.De burgers verdienen beter als deze uitleg met als enig antwoord.Hoe dan ook de burger zal betalen ! Quicke je praatjes maken geen indruk meer integendeel het bevestigd je wereldvreemdheid.