Exclusief voor abonnees

Uw wasmachine spoelt niet alleen vuil door het riool, ook microplastic gaat zo naar zee. Kan een filter soelaas brengen?

Colourbox
In de kleding die we wassen zitten veel plastics, die massaal wegspoelen in het riool. Daar moet een filter tussen.

Kleine wasjes, grote wasjes: gooi ze in de ‘wasmasjien’. Helaas wast die er niet alleen vlekken en vuil uit, maar ook microplastics. Is een wasmachinefilter de oplossing? Stoffen als polyester, acryl en elastaan zijn populair in kleding, maar vormen ook een bron van microplastics. Tijdens de was laten de textielvezels kleine deeltjes los die via het riool in het oppervlaktewater terechtkomen en bijdragen aan de plastic soep in zee. Onderzoeksconsortium Life + Mermaids berekende in 2016 dat het in een was van vijf kilo om negen miljoen deeltjes gaat. 

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Theo Striem

  Dus met andere woorden betaal ik voor het reinigen van vuil water om het gewoon in zee te lozen

 • Elke Claes

  Een filter installeren? Daar draait weer elke consument voor op. Het wordt hoog tijd dat ze die waspods eens gaan verbieden! Dat scheelt ook al!!!

 • Ronny De Puysseleyr

  Wat voor een zever is dat nu weer ,weten dat alle rioolwater naar een waterzuivering installatie gaat en zo weer als kraantjeswater wordt. Als Belg betalen we daar voor.

 • Hans Schoen

  Wereldwijd de wetten aanpassen, dwz over enkel tigjaren en rijkelijk veel te laat.

 • Yvan Lissens

  We betalen ons blauw aan Aquafin voor waterzuivering en nu moet de consument zelf filters gaan plaatsen? Stop die onzin.