Uw wasmachine spoelt niet alleen vuil door het riool, ook microplastic gaat zo naar zee. Kan een filter soelaas brengen?

Colourbox
In de kleding die we wassen zitten veel plastics, die massaal wegspoelen in het riool. Daar moet een filter tussen.

Kleine wasjes, grote wasjes: gooi ze in de ‘wasmasjien’. Helaas wast die er niet alleen vlekken en vuil uit, maar ook microplastics. Is een wasmachinefilter de oplossing? Stoffen als polyester, acryl en elastaan zijn populair in kleding, maar vormen ook een bron van microplastics. Tijdens de was laten de textielvezels kleine deeltjes los die via het riool in het oppervlaktewater terechtkomen en bijdragen aan de plastic soep in zee. Onderzoeksconsortium Life + Mermaids berekende in 2016 dat het in een was van vijf kilo om negen miljoen deeltjes gaat. 

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Claes

  Een filter installeren? Daar draait weer elke consument voor op. Het wordt hoog tijd dat ze die waspods eens gaan verbieden! Dat scheelt ook al!!!

 • Ronny De Puysseleyr

  Wat voor een zever is dat nu weer ,weten dat alle rioolwater naar een waterzuivering installatie gaat en zo weer als kraantjeswater wordt. Als Belg betalen we daar voor.

 • Hans Schoen

  Wereldwijd de wetten aanpassen, dwz over enkel tigjaren en rijkelijk veel te laat.

 • Yvan Lissens

  We betalen ons blauw aan Aquafin voor waterzuivering en nu moet de consument zelf filters gaan plaatsen? Stop die onzin.

 • Eric De landtsheer

  Gaat de overheid zich nu bemoeien met ons wasmachine? Pas op! Onder druk van GROEN! zouden die zotten wel durven.