Unesco dreigt Great Barrier Reef op lijst bedreigd werelderfgoed te zetten

Greenpeace voert actie in de buurt van de haven Abbot Point en wijst op de gevaren van een uitbreiding van die haven.
EPA Greenpeace voert actie in de buurt van de haven Abbot Point en wijst op de gevaren van een uitbreiding van die haven.
Werelderfgoedorganisatie Unesco dreigt ermee het Great Barrier Reef op de lijst van bedreigd Werelderfgoed te zetten in 2015, nu de Australische overheid op het punt staat een stuk haven in de buurt te baggeren en het sedimentair materiaal in zee te dumpen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian en de Britse openbare omroep BBC.

Unesco liet in een rapport weten "ernstig bezorgd" te zijn over de beslissing van de overheid om het baggeren toe te staan, "hoewel er betere alternatieven voor handen zijn met een kleinere impact". Wetenschappers menen dat het dumpen van het sedimentair materiaal koraal zou kunnen verstikken of vergiftigen.

De autoriteiten die toezien op het rif hebben in januari goedkeuring gegeven voor het dumpen van het sedimentair materiaal. Dat maakt deel uit van een project om van Abbot Point een van de grootste steenkoolhavens ter wereld te maken. Door de uitbreiding, die vorig jaar goedgekeurd werd door de federale regering, zouden verschillende bedrijven vanuit Galilee Basin steenkool kunnen exporteren".

Bedreigingen
"Aangezien er een reeks significante bedreigingen zijn die het rif kunnen aantasten en het niet duidelijk is hoe de beslissingen precies genomen zijn, blijven er vragen over de mogelijke achteruitgang van het rif op lange termijn", aldus het rapport. "Als er substantiële vooruitgang op het vlak van deze belangrijke punten uitblijft" wordt het Great Barrier Reef volgend jaar op de lijst van bedreigd Werelderfgoed gezet, aldus Unesco.

Andrew Powell, de minister van Milieu van de Australische staat Queensland, is ervan overtuigd dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Ik ben er zeker van dat tussen het werk dat we als staat doen en het werk dat we in samenwerking doen met onze federale tegenhangers, het rif niet als 'bedreigd' bestempeld zal worden", aldus Powell.

Greg Hunt, federaal minister van Milieu, zei eerder al dat de goedkeuring tot de uitbreiding van de haven "vooraf is gegaan door streng milieuonderzoek".

Bezorgdheid
Een Australische WWF-medewerker, Richard Leck, zegt echter Unesco niet alleen staat in haar bezorgdheid om het rif. "Die bezorgdheid wordt gedeeld door duizenden Australiërs en honderden vooraanstaande wetenschappers. We vragen dan ook aan de overheid om af te zien van het plan om sedimentair materiaal te dumpen bij het rif", aldus Leck.