Tweeëntwintig Amerikaanse staten en zeven steden naar rechter voor Trumps steenkoolbeleid

EPA
In de Verenigde Staten hebben 22 staten en 7 grootsteden een gerechtelijke procedure opgestart tegen het klimaatbeleid van de regering in Washington. Het terugdraaien van de regulering van steenkoolcentrales gaat in tegen de Clean Air Act, de wet tegen luchtvervuiling, argumenteren de klagende partijen.

Het agentschap voor milieubescherming (EPA) van de VS had de regulering uit het tijdperk van de Democratische president Barack Obama in juni begraven. Oppositie en milieu-activisten sloegen daarom alarm. Onder meer de staten Californië, New Jersey en Virginia, net als de steden New York, Los Angeles en Chicago zijn naar de beroepsrechtbank in het District of Columbia getrokken.

De nieuwe regeling van juni bepaalt dat de energiesector in de VS de uitstoot van CO2 tegen 2030 slechts met 35 procent moet verminderen tegenover 2005. Dat is volgens een bericht van de Washington Post minder dan de helft van wat experts als noodzakelijk beschouwen om een catastrofale opwarming van de aarde te vermijden. De nieuwe baas van de EPA die door Trump werd benoemd, een vroegere lobbyist van de steenkoolindustrie, verwacht dat er weer meer steenkoolcentrales zullen aangeschakeld worden, na de talrijke sluitingen van de voorbije jaren. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc COENEN

  En wij mogen geen aardgas verwarming meer installeren mam man hoe hypocriet kun je zijn

 • Toran Korshnah

  Zeer goed van de lokale overheden. Ik applaudiseer niet snel voor de US, maar deze keer dus wel.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Had niet verwacht dat zoveel deelstaten en steden zoveel verstand, en ook zoveel courage hebben. Want hij zal zich willen wreken!

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Trump zal weer schuimen en het White House in rep en roer verzetten. Filip De Bakker, met alle respect, meer verstand dan Trump hebben is niet moeilijk, maar spijtig genoeg moeten zijn medewerkers zijn domme flitsen proberen te realiseren.

 • Christine Laevers

  Heel goed! Maar het is al te laat. Er zijn nu al mensen die speculeren om dik geld te verdienen aan de miserie van klimaatslachtoffers.