Turtelboom (Open Vld) roept Vlaming op: "Ik wil méér energiepremies uitreiken"

BELGA
In gesprek met De Zondag geeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) aan dat het hele stelsel inzake energiepremies wordt hervormd. "Mààr, laat dat duidelijk zijn, dit is geen besparingsoefening. Ik wil meer premies uitreiken. Ik zou zelfs blij zijn mocht het totale budget met tien of twintig procent moeten stijgen. Dat zou betekenen dat er meer energie-efficiënte maatregelen genomen worden."

"Het hele stelsel wordt hervormd. De premies die goed werken, behouden we. De premies die weinig aangevraagd worden, hervormen we. Welke dat zijn, kan ik nu niet zeggen. We zijn volop bezig aan de uitwerking", aldus het Open Vld-kopstuk in de Vlaamse regering.

Turtelboom vervolgt: "Ik sluit ook niet uit dat bepaalde premies verhoogd worden. We gaan bijvoorbeeld mensen aanzetten tot totaalrenovatie. Wie zowel isoleert als dubbelglas installeert, zal meer krijgen."

Toverstokje

Volgens de Antwerpse politica zijn er in het verleden te veel subsidies gegeven aan bepaalde technologieën, lees: zonnepanelen, en is er te weinig aandacht geschonken aan energie-efficiëntie. "Aan die oversubsidiëring zijn er zware schulden verbonden. Die moeten we eerst wegwerken. Dat zal niet pijnloos gaan. Maar ik wil mijn kop niet in het zand steken. Tenzij mijn voorgangster (Freya Van den Bossche, red) een toverstokje zou hebben. Dan mag ze even terugkomen", aldus Turtelboom.

Verder in het interview geeft de liberale minister nog aan dat de elf BV's van Klimaatzaak geen punt hebben en dat ze voorlopig de regeling van bedrijfswagens - een grote boosdoener van C02-uitstoot - ongemoeid laat.