Trump zet deur oliewinning wagenwijd open

EPA
De Amerikaanse president Donald Trump wil vanaf 2019 vrijwel alle wateren voor de kust van de Verenigde Staten openstellen voor oliewinning, zo heeft minister voor Natuurlijke Grondstoffen Ryan Zinke vandaag bekendgemaakt. Daarmee worden beslissingen van de Democratische president Barack Obama ter bescherming van de kustgebieden tenietgedaan.

Het gaat om negentig procent van de Amerikaanse kustgebieden.

Ook in stroken voor de kust van Californië en Florida, waar milieuactivisten zich al jarenlang inzetten voor de bescherming van verfijnde ecosystemen, wordt wat Trump betreft in de toekomst olie gewonnen. Ook is het de bedoeling in 2021 rechten voor oliewinning voor Alaska te veilen.

Het plan illustreert de ambitie van Trump om de ontwikkeling van binnenlandse energie verder aan te jagen. Volgens het Witte Huis wordt het tijd dat de VS gaan profiteren van de "enorme energiewaarde" van het land. Sommige gebieden, zoals wateren rondom Amerikaans-Samoa, blijven in de plannen van Trump buiten beschouwing.

Verschillende gouverneurs langs de kusten van de Verenigde Staten hebben zich al uitgesproken tegen de plannen van Trump. Ook in circa 140 kustgemeenten is verzet aangekondigd en milieuclubs roeren zich eveneens in de discussie.

Het uiteindelijke beschikbare areaal zal naar verwachting kleiner zijn dan nu voorgesteld, naarmate toezichthouders aan het definitieve plan werken.

AFP22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • stefan ceulemans

  Zullen wij hier onze diesel maar wegdoen ondertussen aan de andere kant VS gaan ze derop los

 • Marco Maerten

  Als de laatste boom geveld is,eten we ons geld wel op... Boek; Ludo De Witte Bekijk ook docufilm van Michael Moore: 'Capitalism: A love story..en je krijgt een veel positievere kijk op communisme!

 • Fons Casteels

  Trump had een dubbele herziening van het klimaatakkoord van Parijs gevraagd: Trump wilde een andere financiering -Obama had 4 miljard USD beloofd- en Trump wilde dat àlle landen een inspanning deden, ook de zgn. ontwikkelende landen zoals China en India. Iedereen heeft Trump toen weggelachen - de groen-rode milieuridders op kop. Ze wilden er nog eens met Trump over praten. Vandaag krijgen ze de rekening gepresenteerd van dat hautain gedrag.

 • bert paulussen

  En zo gaat de opwarming van de aarde gestaag verder, totdat binnen x jaar het mensdom uitgestorven zal zijn. Zeker geen slechte zaak voor moeder aarde.

 • Roger Deprez

  Het gaat hen zuiver om het kapitaal en totaal niet om de mede mens, ik denk dat wij nog lang aan Obama zullen denken. Hoe twee presidenten zo van elkaar kunnen verschillen, onbegrijpelijk.