Trump versus klimaatwetenschappers: president lanceert nieuwe aanval

Donald Trump
REUTERS Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump voelt niet veel voor de klimaatverandering. Hij schroefde de milieuregelgeving al terug, en doet daar graag nog een schepje bovenop. De komende maanden zullen Trump en zijn regering er alles aan doen om de wetenschap te ondermijnen waarop het wereldwijde klimaatbeleid berust.

Wat dat concreet betekent? Het Witte Huis zal niet langer berichten over de resultaten van baanbrekende studies, en de gevolgen van de klimaatverandering niet langer aankaarten.

Verbod op “doemscenario’s”
Daarbij zal Trump verhinderen dat de National Climate Assessment (NCA) – het agentschap dat vierjaarlijks grootschalige studies publiceert over de klimaatverandering – rapporteert over zogenaamde “doemscenario’s”. Het laatste rapport van NCA verscheen in 2018 en ging resoluut in tegen Trumps klimaatbeleid, dat veel te laks en niet ambitieus genoeg zou zijn. Zulke conclusies zijn voortaan verboden. 

Panel van klimaatsceptici
Om zich te wapenen tegen een volgend rapport van de NCA stelde Trump in februari alvast een nieuw presidentieel panel voor. Terwijl het oorspronkelijke doel van de Presidentiële Commissie was om de klimaatverandering te behandelen als een hedendaags veiligheidsrisico, zal de nieuwe groep exact het tegenovergestelde doen.

William Happer, een bekende Amerikaanse klimaatontkenner en atoomfysicus aan de Princeton University, zal het team leiden dat Trump een repliek moet verschaffen. De naam van de klimaatontkenner kwam in het verleden al in opspraak nadat hij de gevolgen van de hedendaagse CO2-uitstoot vergeleek met “het demoniseren van de arme Joden onder het bewind van Hitler”.

Voorspellingen tot 2040

De United States Geological Survey (USGS) is een wetenschappelijk bureau dat; net zoals de NCA, onderdeel is van de Amerikaanse overheid. Zij doen onderzoek naar de topografie van de VS en natuurlijke hulpbronnen die de natuur bedreigen. Alleen mogen ze voortaan geen voorspellingen maken die verder dan 2040 in de toekomst kijken, terwijl andere modellen voorspellingen maken tot het einde van deze eeuw.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Herbert Verbeeck

  Los van voor- of tegenargumentatie rond het klimaat is het verbieden van documentatie of werkstukken sowieso beperken van de vrijheid tot maatschappelijk denken en dat is zeer bedenkelijk.

 • Ferdinand Engelbeen

  Gino, gelieve je info toch iets beter te checken: een emeritus professor fysica van Princeton, gespecialiseerd in de interactie tussen straling en materie - dus het broeikaseffect en alle optica. Ook uitvinder van een systeem voor astronomen en militairen om te compenseren voor lichtvervorming door de atmosfeer en mede schrijver van een boek over het klimaat reeds in 1981...

 • Els Pauwels

  ze kunnen het weer van de volgende dag nooit correct voorspellen, het is 90 % foutief, maar een klimaat kunnen ze wel jaren in de toekomst voorspellen. Het wordt tijd dat men die klimaatwetenschappers en activisten aanklaagt voor manipulatie en fraude

 • Gino Denil

  Happer is inderdaad niet de eerste de beste. In 1993 ontslagen aan de Columbia University omwille van zijn verkeerde inzichten in de problematiek van de ozonlaag. Geen baanbrekend werk in zijn eigen domein. Geen opleiding in iets dat met klimaatwetenschap te maken heeft. Wie daar wel wetenschappelijk in bedrijvig is die zijn voor 99% het niet eens met deze kluns die als beste argument het wijzen naar CO² gelijkstelt met het demoniseren van de Joden. Dan pas je echt wel in het Trump kamp.

 • Ferdinand Engelbeen

  Je mag van Trump denken wat je wil, maar het is inderdaad hoog tijd dat er ook een ander geluid uit de wetenschap wordt gehoord. William Happer is bepaald niet de eerste de beste en is dan geen klimaatwetenschapper, maar wel een top wetenschapper die heel goed het kaf van het koren kan scheiden. Klimaatmodellen die verder reiken dan 10-20 jaar vooruit zijn overigens onzin: 95% van de klimaatmodellen zitten vandaag al te hoog in hun voorspelling, laat staan in 2050 of 2100...