Tommelein huldigt zitbank in met zonnepaneel waarmee je je smartphone en elektrische fiets kan opladen

Twitter
Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein heeft vanmiddag op het plein voor het Provinciehuis in Leuven de eerste 'solar bench' in ons land ingehuldigd. Het betreft een betonnen zitbank van het Nederlandse bedrijf Ecotap waar een zonnepaneel ingewerkt is en die 6 oplaadpunten bevat, waarvan 4 voor USB-sticks en 2 andere waarmee men onder meer elektrische fietsen kan opladen. Het is de eerste 'solar bench' die het bedrijf in ons land installeert.

Het zonnepaneel is ingewerkt in het zitvlak van de bank en zet het zonlicht dat op de bank valt om in elektriciteit. Op het zonnepaneel is een speciale, transparante kunststof gemonteerd om beschadigingen te voorkomen. Dankzij de energieopslag is de bank ook bruikbaar bij bewolkt weer of 's nachts. Terwijl men op de bank zit kan men een smartphone, tablet of ander elektrisch toestel opladen. Behalve de zitbank biedt Ecotap dezelfde faciliteiten ook aan in de vorm van een picknicktafel. De hierin opgewerkte energie kan ook gebruikt worden voor het aansturen van de openbare verlichting of fonteinen.

Vlaams Energieminister Tommelein toonde zich onder meer omwille van de gebruiksvriendelijkheid enthousiast over dit innovatief project en sprak de hoop uit dat andere instanties uit Leuven en uit het ganse land het voorbeeld van de provincie Vlaams-Brabant volgen om dergelijke energieopwekkende banken te plaatsen. "Hoe meer oplaadpunten voor kleinschalig gebruik hoe beter, want dergelijke lokale energieproductie moet steeds belangrijker worden", aldus de minister.