Tom Lenaerts: "Nu kunnen politici aan de kiezer zeggen dat het moet van de rechter"

PHOTO_NEWS
Tom Lenaerts - naar eigen zeggen doorgaans niet erg makkelijk voor iemands kar te spannen - heeft niet lang moeten nadenken over zijn deelname aan 'Klimaatzaak'. Dat zei hij vandaag in 'Hautekiet' op Radio 1. Samen met tien andere BV's stelde Lenaerts gisteren de actie voor, die tot doel heeft de overheden in ons land te dwingen maatregelen te nemen. Als het moet met een rechtszaak.

De actievoerders geven de vier overheden een maand tijd om een bindend positief antwoord te geven. "Dat is niet veel tijd, maar er is ook niet veel tijd meer om actie te nemen", aldus Lenaerts. "Het is een acuut probleem. De verdere opwarming van de aarde moet ten allen prijze vermeden worden."

Twee jaar lang verzamelden de elf BV's geregeld met bedrijfsleiders en wetenschappers. "Gaandeweg werd ik sterk overtuigd van de noodzaak om actie te ondernemen", zegt Lenaerts. "We hebben lang nagedacht over hoe we kunnen inspelen op de klimaatproblematiek. Onze bedoeling is de politici te dwingen te doen wat ze zeiden dat ze gingen doen. Ik begrijp dat dat moeilijk is. Het gaat hier over maatregelen die over een langere periode gaan dan hun bestuursperiode. Met een veroordeling door een rechtbank hopen we hen te kunnen helpen. Dan kunnen ze aan de kiezer zeggen: 'We moeten het doen van de rechter.'"

Met een veroordeling door een rechtbank hopen we hen te kunnen helpen. Dan kunnen ze aan de kiezer zeggen: 'We moeten het doen van de rechter'

Tom Lenaerts

Pipo

Tom Lenaerts werd tijdens de uitzending geconfronteerd met een overtuigd klimaatontkenner, die stelde dat 'Klimaatzaak' "slecht geïnformeerd" is, en "geen wetenschappelijke organisatie is, maar een politieke". "Die mensen slaan alarm voor iets dat niet moet", klonk het.

Uitspraken die Lenaerts even met verstomming sloegen. "Ik dacht dat we die fase al lang voorbij waren", antwoordde hij. "Dit is wetenschappelijk bewezen. Maar je zal dit altijd hebben: als 99 procent van de dokters zegt dat je kanker hebt, is er altijd wel een pipo die zegt: 'Ik weet het toch niet zo goed.'"

Als 99 procent van de dokters zegt dat je kanker hebt, is er altijd wel een pipo die zegt: 'Ik weet het toch niet zo goed'

Tom Lenaerts