Tijdens eerste maand 110 contracten voor Vlaamse energielening ondertekend

PHOTO_NEWS
Tijdens de maand januari werden 110 contracten voor een Vlaamse energielening ondertekend. De gemiddelde geleende som bedroeg 6.950 euro. Dat meldt minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) vandaag.

De Vlaamse energielening schoot begin vorige maand uit de startblokken. De Vlaamse regering heeft 15 miljoen euro klaarliggen om dit jaar in totaal 3.500 leningen te verschaffen voor het uitvoeren van energiebesparende ingrepen als het isoleren van daken, vloeren en muren of het vervangen van ramen.

Dat tijdens de eerste maand 110 leningen afgesloten werden, bewijst volgens Turtelboom dat "er snel werk wordt gemaakt van de aanvragen". "Er moet niet lang gewacht worden om te starten met de energiebesparende ingrepen, wat een goede zaak is."

Wie een energielening aanvraagt, kan maximaal 10.000 euro lenen die in vijf jaar terugbetaald moet worden tegen een rente van 2 procent. Bepaalde kwetsbare groepen lenen tegen 0 procent. Volgens Turtelboom werden in januari 98 leningen tegen een 2 procent-rente aangegaan, de twaalf andere leningen dragen geen rente.

Het aanvragen van een Vlaamse energielening gebeurt bij de Lokale Entiteit in de eigen gemeente, maar niet elke gemeente beschikt daarover. Turtelboom maakt zich sterk dat nog dit voorjaar "de blinde vlekken die vandaag bestaan in Vlaanderen worden weggewerkt", zodat de lening in alle Vlaamse gemeenten kan worden aangevraagd. Zo is in 17 van de 29 gemeenten die nog geen lening aanbieden de procedure tot aansluiting al gestart.