Thunberg en 50 andere Europese klimaatjongeren demonstreren in Brussel

AFP
Het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg (17) heeft donderdag samen met een vijftigtal Europese klimaatjongeren een eerste keer geprotesteerd in Brussel. De jeugdige activisten trotseerden op het Schumanplein de regen naar aanleiding van de raad Milieu die op hetzelfde moment plaatsvond in het Europagebouw.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De klimaatjongeren hadden enkele grote witte borden neergepoot op de rotonde van het Schumanplein en schreven daar hun verschillende eisen, wensen en boodschappen van hoop neer in hun verschillende talen. Ze willen de Europese leiders overtuigen om een ambitieus klimaatbeleid op punt te zetten. Naast Greta Thunberg waren ook de Belgische boegbeelden van Youth for Climate, Anuna De Wever (18) en Adélaïde Charlier (19), aanwezig.

Zoals gewoonlijk scandeerden de jonge activisten verschillende slogans zoals “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!” en “On est plus chaud que le climat”. Maar ditmaal werd duidelijk dat er jongeren uit heel Europa aanwezig waren. Zo passeerden er ook slogans in het Grieks, Hongaars en Pools de revue.

“Capitulatie”

Woensdag publiceerden 34 jonge klimaatactivisten, onder wie ook Thunberg en De Wever, een open brief om duidelijk te maken dat de nieuwe Europese klimaatwet een “capitulatie” is voor de uitdaging die de opwarming van de aarde vormt. Het voornemen om tegen 2050 tot een klimaatneutraal Europa te komen, is volgens hen niet meer dan een schijnoplossing van de Europese Commissie. Een boodschap die ze morgen, vrijdag 6 maart, opnieuw verspreiden tijdens een nieuwe Europese staking voor het klimaat. Die start om 14 uur aan het station van Brussel-Centraal.

Ook Anuna De Wever (rechts naast Thunberg) kwam naar het Schumanplein.
EPA Ook Anuna De Wever (rechts naast Thunberg) kwam naar het Schumanplein.
Greta Thunberg schudt in het Europees parlement de hand van de Italiaanse milieuminister Sergio Costa.
AFP Greta Thunberg schudt in het Europees parlement de hand van de Italiaanse milieuminister Sergio Costa.25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raoul Rouma

  Te vroeg van de moederborst onttrokken!

 • victor vandesande

  De volle 50. Stuur dat kind terug naar school in Zweden . Ze heeft geluk dat pa en ma stinkend rijk zijn en al haar capriolen blijven betalen .

 • leppens victor

  Het elitaire stroomt van de titel af:Thunberg en 50 Europese klimaatjongeren. Gelukkig begint het rockstar gehalte van deze ,,klimaat-elite,,ernstig te deemsteren. Mischien is het wel goed zo voor het klimaat. mvg.

 • Wilfried Vanden Berg

  Dat kind begint meer en meer naast haar schoenen te lopen . Die hoort thuis op de schoolbanken en nergens anders .

 • Bern Vermeulen

  Zeg, steek die snotneuzen eens een paar maanden in afzondering, geef ze een stuk grond en laat ze eens zelf groenten en zo kweken , een tent en zonder gsm of wifi, sanitair zelf te bouwen en onderhouden, eens zien hoeveel er dan nog over blijven.