Tel Aviv krijgt stroompompstations

UNKNOWN

In Tel Aviv kunnen bezitters van elektrische auto's binnenkort hun accu's tijdens het parkeren aan de lader leggen. Project Better Place, een bedrijf uit Californië dat infrastructuur bouwt voor elektrische auto's die in 2011 op de Israëlische markt komen, presenteerde de parkeerplaats van de toekomst, uitgerust met elektriciteitsaansluitingen waaruit stroom kan worden 'gepompt'.

Vierhonderd plaatsen
De Renault-Nissan Alliantie bouwt op dit moment elektrische auto's voor Israël. Het prototype werd in mei gepresenteerd en de eerste auto's moeten in 2010 op de weg komen. Project Better Place heeft de afgelopen maanden alvast vierhonderd van stroomaansluitingen voorziene parkeerplaatsen gebouwd, vooral in en rond Tel Aviv.

Terwijl boodschappen
Een nadeel van elektrische auto's is dat ze al na relatief korte afstanden moeten worden opgeladen. Parkeerplaatsen zoals degene die vandaag in het winkelcentrum van Tel Aviv werd onthuld, moeten dat probleem helpen oplossen, zei manager Pini Leiberman. Men kan daar zijn auto een tijdje laten staan terwijl men boodschappen doet.

Kostprijs?
Het is de bedoeling dat er in 2010 om de veertig kilometer zulke laadstations komen, zei Leiberman. Zijn bedrijf is ook bezig met de ontwikkeling van stations waar automobilisten die geen tijd hebben om op te laden, hun lege accu's voor volle kunnen omruilen. Leiberman zei niet te weten hoeveel de elektrische auto gaat kosten en hoeveel de klant per kilometer voor zijn stroom moet gaan betalen, maar hij beloofde dat het minder zal zijn dan voor een auto op benzine.

Proefritten
Als de plannen worden gerealiseerd wordt Israël het eerste land met een flinke hoeveelheid elektrische auto's op de weg. Voor volgend jaar zijn proefritten gepland. Ook in Denemarken en de Amerikaanse staten Hawaii en Californië wordt serieus gewerkt aan de introductie van de elektrische auto. (novum/odbs)