Sydney roept klimaatnoodtoestand uit: “Ernstig risico voor inwoners”

REUTERS
De Australische stad Sydney heeft vandaag de klimaatnoodtoestand uitgeroepen, in navolging van meer dan honderden lokale besturen in de wereld die hiermee om dringende actie tegen de klimaatverandering vragen. 

De stad deed de formele afkondiging na een vergadering van het stadsbestuur, waarin werd gezegd dat de inwoners van de stad "ernstig risico" lopen door de klimaatverandering. Burgemeester Clover Moore zei dat de federale regeringen de afgelopen jaren "schandelijk verantwoordelijk waren voor een klimaatramp", en zei dat het land zich "op een kritiek moment" bevindt.

"De uitstoot van broeikasgassen in Australië is vier opeenvolgende jaren gestegen", zei ze. "Door een klimaatnoodtoestand uit te roepen, roepen we de federale overheid op om dringend te reageren, door opnieuw een koolstofbelasting in te voeren om de doelstellingen van uitstootvermindering in het Akkoord van Parijs te halen."

Greater Sydney telt ongeveer 5 miljoen inwoners, en elke dag bezoeken ook 600.000 bezoekers, werknemers en studenten de stad zelf. Tegen 2030 wil de stad zijn koolstofuitstoot met 70 procent verminderen, en tegen 2050 met 100 procent.

In 2016 was Darebin, in de staat Victoria, de eerste stad om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Daarna volgde verschillende andere lokale besturen. Het land kreeg de laatste jaren te maken met verlammende droogte, destructieve bosbranden en overstromingen. Het Great Barrier Reef heeft ook al verschillende keren te maken gehad met massale koraalverbleking.

Burgemeester Clover Moore, hier met Lady Gaga.
EPA Burgemeester Clover Moore, hier met Lady Gaga.36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Smith

  Dat de klimaatopwarming een feit is kan niet meer ontkend worden; nu moeten de mensen nog willen inzien dat de overbevolking van deze planeet de rode draad is doorheen heel deze problematiek en MINDER of GEEN kinderen meer op deze planeet werpen (als konijnen, en allemaal voor dat beetje kinderbijslag). Er is geen werk meer, geen gezond voedsel, niet voldoende water, geen leefruimte... dus... use a condom !!!

 • Gerry Cle

  Verontrustend dat er zoveel mensen zijn die de holle beweringen van populistische politici nog eerder geloven dan de 'zwart op witte' bewijzen van wetenschappers.

 • Nick Lersberghe

  De beste manier om mensen te laten luisteren of tot actie te laten overgaan is economisch. Er zullen altijd mensen zijn die niks geven om morele motivatie, maar iedereen voelt zijn portefeuille. Het feit dat mensen er over klagen, is teken dat het werkt.

 • Marc Vlecken

  In ruim 4000 onderzoeken, waarover artikels verschenen in 'peer-reviewed' wetenschappelijke artikels (d.w.z., artikels die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen en door collega's worden gecheckt), erkent 97 (zevenennegentig dus) procent van de klimaatwetenschappers dat de opwarming wel degelijk door de mens komt. En nog altijd zijn er hier mensen, hierdoor niet in het minst onder de indruk, die denken dat ze beter weten dan echte wetenschappers, en dit niet (willen) geloven. Pure koppigheid.

 • Peter Bonacasa

  Johan Apartide, als je het niet snapt, gelieve je dan te onthouden van commentaar, ook al hangt het je de keel uit. Ja, het is al warmer geweest, maar dat doet er niet toe. Verscheidene mensen hebben hier alles al toegelicht maar wat baten kaars en bril...