Exclusief voor abonnees

Superdruif moet champagne redden van klimaatopwarming

Franse wijnboeren luiden noodklok over klimaatopwarming

Uyttenhove Marc
De champagneboeren gaan nieuwe druivensoorten kweken die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. «De huidige vruchten zijn door de opwarming te zoet geworden en dat komt de kwaliteit niet ten goede», luidt het. «Als wij niet dringend een oplossing vinden, komt er een wereldwijd champagnetekort en schieten de prijzen door het dak.»

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Van der Poorten

  Er is nog cava en sekt genoeg !!!!!

 • Geert Tamsyn

  Het klimaat is inderdaad nooit stabiel geweest, meneer Standaert, het wijzigde in cycli van vele duizenden tot tienduizenden jaren, alles kon zich aanpassen, nu gebeurt dat in enkele decennia, en dat is verontrustend.

 • Gerard Braeckmans

  Dan kunnen we nog een glaasje champieter drinker als de wereld in mekaar stort.

 • Jack Vanderveen

  Brrrrrr, klimaatopwarming. Vertel mij hoe men een klimaat kan opwarmen. Dan heet het toch geen klimaat meer maar een gecontroleerd klimaat. Hetgeen in kleine euimten mogelijk is maar niet in de megaruimte om ons heen.

 • Jan Standaert

  Weeral een hoop uitleg om nog duurder te worden. Het klimaat is nooit stabiel geweest en zal dat nooit worden.Champagne is te duur en zal dat altijd blijven. Met of zonder krampachtige uitleg.