Succes zonnepanelen leidt tot filevorming op stroomnet in Nederland

ANP
Het Nederlandse stroomnet kraakt onder de populariteit van zonnepanelen. Het enthousiasme bij bedrijven en verenigingen om zonnepanelen te plaatsen is op sommige plaatsen zo groot dat het net al die extra elektriciteit niet aankan. Er is sprake van filevorming om op het stroomnet te mogen, schrijft de krant De Telegraaf.

In delen van Groningen, Drenthe en Overijssel zouden netbeheerders Enexis en Tennet al nieuwe grootschalige projecten hebben moeten tegenhouden, aldus de krant. Het gaat bijvoorbeeld om investeerders die zonneparken willen aanleggen op landbouwgronden, of om voetbalclubs.

"Het grote enthousiasme voor zonnepanelen is nu eenmaal de consequentie van het huidige subsidiebeleid", zegt woordvoerder Jeroen Brouwers van netbeheerder Tennet. "Dat is mooi en in de meeste gevallen kan het ook allemaal, maar niet overal in hetzelfde gebied."

Uitbreiding van de netcapaciteit, om ruimte te maken voor zonnestroom, zal jaren duren en miljarden euro's gaan kosten.

ANP12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, dat klopt, en dat is precies de bedoeling van de slimme meter: eigenaars van PV aanzetten om een thuisbatterij te installeren, zodat ze hun stroom zelf kunnen gebruiken als die niets opbrengt, of op het net steken als dat meer opbrengt. Ze kunnen daar ook de batterij van een EV en een tweewegs laadpaal voor gebruiken, zoals reeds in Nederland het geval is.

 • Ferdinand Engelbeen

  Pieter De Ruyter, als je het eerlijk speelt moeten zonnepaneel eigenaars hun stroomlevering betaald krijgen aan het tarief van het moment: zo'n 0 cent/kWh op zonnige dagen en de volle prijs voor elke afname als er midden winter, zoals afgelopen week, nauwelijks of geen zon is en dus geen stroom voor opslag. In beide gevallen het volle tarief voor distributiekosten naar de twee kanten. Wacht maar tot de "smart meters" worden ingebouwd...

 • Pieter De Ruyter

  Verplicht iedere zonnepaneeleigenaar een opslagbatterij te kopen.Deze kunnen 13,5 kw opslaan en kosten 1300 euro,maar dan moet men wel de exuberante distributietarieven en prosumententarief afschaffen.De elektriciteitsprijzen zullen voor niet zonnepaneelbezitters dan wel extreem veel duurder worden,maar daar hebben veel van die jaloerse bokken nog geen rekening mee gehouden.

 • Christine Laevers

  Als ik zonnepanelen installeer, zal het zijn in een gesloten circuit of het mag of niet mag (in Frankrijk kan veel op het platteland). Die batterijen gaan ook wel eens 'aangepast' worden aan de noden. Hier is trouwens geen straatverlichting. Tja, en wie houdt de ontwikkeling van de technologie voor opslagcapaciteit tegen ?

 • Geert Tamsyn

  Eric Loyens, dat is nu net waarom we geen nieuwe kerncentrale moeten hebben: die is niet moduleerbaar, de overproductie raken we niet kwijt.